Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeri Korkeaoja: Nuorten kalastusharrastusta edistettävä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.2.2005 11.50
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja korosti tänään m/s Viking Mariellalla pidetyillä XVII Kalastusaluepäivillä kalastus- ja kalankäsittelytaitojen opettamista nuorille. Tietotaito kotimaisen luonnonkalan käytöstä on siirrettävä tuleville sukupolville.

Kalastusmatkailu on nostettu hallitusohjelmassa varsin keskeiseen asemaan. Hallitus tukee maatila- ja kalastusmatkailua osana maaseutupolitiikkaa ja edistää nuorten kalastusharrastusta. Näin kalastus- ja kalankäsittelytaidot sekä kotimaisen luonnonkalan käyttö uusiutuvana luonnonvarana siirtyy tuleville sukupolville.

Kalastusmatkailun tuotteistamista ja markkinointia olisi tehostettava. Matkailun kehittämistä hidastaa tällä hetkellä koko maan kattavien perustietojen puute asiakasvirroista ja taloudellisista tuotoista. Maa- ja metsätalousministeriö asetti Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselle tulostavoitteeksi vuodelle 2004 esiselvityksen tekemisen kalastusmatkailun tarvitseman tiedon keräämiseksi. RKTL laajensi tarkastelun koskemaan koko luontomatkailua ja selvitys valmistuu tänä vuonna.

Vapaa-ajankalastusrekisterihankkeen ensimmäinen osa, kalastuskieltoaluekartta, on valmistunut ja käytettävissä internetissä. Seuraavaksi käynnistyy tänä vuonna istutusrekisterinja velvoiterekisterin uusiminen.

- Kalastusaluetoiminnan rahoituksen turvaamiseksi on ryhdyttävä toimiin lähivuosina.

Kalastusaluetoiminnan osuutta on jo korotettu kalatalouden edistämismäärärahojen jaossa, kun on nähty kalastusalueiden tehtävien lisääntyneen. Joidenkin vuosien kuluttua joudutaan hakemaan uusia ratkaisuja rahoituksen turvaamiseksi, ministeri totesi.

Kalastuksen valvontaa tehostetaan kouluttamalla valvojia, rekisteröinnillä ja tunnusmerkistön kehittämisellä. Myös erillisen koulutusohjelman ja perustutkinnon luominen selvitetään.

Kalatalouden kehittämisessä tarvitaan erilaisia alueellisia tavoitteita. Esimerkkinä ministeri mainitsi Vuoksen vesistöalueen, jossa tarvitaan yhteistyötä järvilohen, saimaannieriän ja saimaannorpan suojelutyössä. Maa- ja metsätalousministeriö tiukensi viime keväänä kalastusrajoituksia norpan suojelemiseksi.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Jouni Lind, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 53302 ja 050 521 3305

Juha Korkeaoja