Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeri Korkeaoja: Suomalaisella elintarvikealalla kasvu- ja vientimahdollisuuksia

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.5.2003 13.28
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mielestä laadukkaalla suomalaisella tuotannolla on mahdollisuus saada jalansijaa vientimarkkinoilla. Mykora Oy:n laajennusosan vihkiäisissä Kiukaisissa puhunut Korkeaoja pitää tuotekehitystä ja korkeaa toiminnan laatua avaintekijöinä mietittäessä minkä tyyppistä toimintaa Suomessa voi ja kannattaa laajentaa.

Korkeaoja korostaa kuluttajien odotuksiin vastaamisen tärkeyttä. ”Se, joka tietää mitä kuluttajat ostavat tulevaisuudessa ja mihin suuntaan makutottumukset kehittyvät, on tulevaisuuden markkinoiden voittaja. Tuotteen haluttavuuteen vaikuttaa merkittävästi myös se, miten ala on hoitanut laatuun liittyvät kysymykset. On tärkeätä panostaa laatutietojärjestelmien ja tuotteiden alkuperän jäljittämisen kehittämiseen”

Elintarvikealan tutkimuksen turvaaminen Suomessa on myös tärkeää. ”Elintarvikkeet ovat EU:ssa nykyisin yksi tärkeimmistä tutkimusalueista. Suomi on nousemassa merkittäväksi korkeatasoisten elintarvikkeiden kehittäjämaista. Pidämme kiinni siitä, että EU:n elintarvikeviraston luonnollinen sijoituspaikka on edelleen Suomi. Samalla tämä entisestään vahvistaisi kuvaamme laadukkaiden elintarvikkeiden kehittäjänä. Suomi voisikin entistä vahvemmin viedä kokonaisvaltaista ruoan laatuajattelua myös Euroopan unioniin”.

Elintarviketuotannon vetovoimaisuuden lisääminen on asioita, joihin maa- ja metsätalousministeriö haluaa kiinnittää huomiota. Viime vuosina nuorten kiinnostus elintarvikeketjun työtehtäviin on ollut aiempaa heikompaa. Jos alaa ei koeta kiinnostavaksi, hankkeet maatalouden ja elintarvikealan jalostusasteen nostamiseksi eivät johda tulokseen. Ruoantuotannon vetovoimaisuuden lisääminen sekä opiskelijoiden että vanhemman ammattiväen keskuudessa on elintarvikealan avainkysymyksiä.

Juha Korkeaoja