Hyppää sisältöön
Media

Maatalouden kriisipaketin käsittely jatkuu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.9.2015 14.12
Tiedote

Maatalousministerit jatkavat keskustelua maataloustuotteiden vaikeasta markkinatilanteesta ja EU-komission esittämästä toimenpidepaketista Luxembourgin epävirallisessa maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa 13.–15. syyskuuta. Suomea kokouksessa edustaa ministeri Kimmo Tiilikainen.

Komissio esitteli viime viikon ylimääräisessä maatalousministerien kokouksessa 500 miljoonan euron toimenpidepaketin, jolla pyritään vastaamaan EU:n maatalousmarkkinoita vaivaaviin ongelmiin. Komissio ei ole vielä antanut tarkempaa tietoa rahoituksen jakautumisesta jäsenmaittain tai eri tukitoimenpiteiden välillä.

Jäsenmaiden välillä on näkemyseroja maidon interventiohintaan liittyen. Komissio ei pidä interventiohinnan korottamista ratkaisuna tämänhetkiseen markkinatilanteeseen, mutta eräät maat toivovat hintaa korotettavan osana toimenpidepakettia.

Suomen mielestä toimenpidepaketti on oikeansuuntainen ja perusteltu. Tässä vaikeassa tilanteessa tarvitaan tehokkaita, alueellisesti kohdennettuja toimia, joita Suomi pitää parempana kuin interventiohinnan korottamista.

– Myös tuottajien taloudellisen tilanteen helpottamiseksi voitaisiin poikkeuksellisesti maksaa korkeampia ja aikaistettuja tukien ennakkomaksuja tuottajille. Tämä vaatisi myös valvontavaatimuksien tilapäistä lieventämistä, ministeri Tiilikainen toteaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 16 2269