Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Maatalous- ja kalastusneuvosto vastusti varojen siirtoa pois EU:n maatalousbudjetista

Maa- ja metsätalousministeriö
10.11.2014 19.05
Tiedote -

Tänään kokoontuneet EU:n maatalous- ja kalastusministerit vastustivat kokouksessaan edellisen komission ehdottamaa varojen siirtoa pois EU:n maatalousbudjetista.

Kokoukseen osallistunut maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo vaati lähes kaikkien muiden EU:n maatalousministerien tavoin maatalouspääluokan ylimääräisten tulojen käyttöä maatalouden tukitoimiin, joilla lievennetään Venäjän asettaman elintarvikkeiden tuontikiellon vaikutuksia. Kriisitarkoituksiin varattuja varoja on säästettävä myös ensi vuoden mahdollisia uusia tarpeita varten.

Ministeri Orpo toi esille maitosektorin erittäin hankalan tilanteen Suomessa ja Baltian maissa. Komission toteuttamat maidon markkinatoimet eivät ole tasapainottaneet tilannetta. Siksi tarvitaan Orpon mukaan suoria kohdennettuja tukia maidontuottajille erityisesti niissä jäsenmaissa, jotka ovat vieneet huomattavan osan maidontuotannostaan Venäjälle ja jotka kärsivät eniten tuontikiellon vaikutuksista.

Ministeri tapasi neuvoston yhteydessä myös uuden maatalouskomissaarin Phil Hoganin ja keskusteli hänen kanssaan Venäjä-kriisin tukitoimista maitosektorille. Mukana tapaamisessa olivat myös Baltian maiden maatalousministerit. Komissaari suhtautui sinänsä positiivisesti Suomen ja Baltian maiden maidontuottajien tukemiseen, mutta hänen mukaansa ensin on saatava rahat sitä varten EU:n budjettiin.

Ministerit keskustelivat myös EU:n luomuasetusehdotuksesta. Monet jäsenmaat ovat suhtautuneet kriittisesti komission ehdotukseen, koska se muuttaisi luonnonmukaisen tuotannon hyvin toimivia nykykäytäntöjä liikaa. Ministeri Orpon mukaan tarvetta kovin suurille muutoksille ei ole. Asetusehdotuksesta seuraisi ongelmia muun muassa niille tiloille, joilla osa tuotannosta on luonnonmukaista ja osa tavanomaista.

Neuvoston keskusteluissa jäsenmaat toivoivat nykyisten poikkeusten säilyttämistä luomusäännöksissä, jotta luomutuotantoa voidaan jatkaa ja lisätä. Usea maa, Suomi mukaan lukien, kannatti myös riskiperusteista valvontaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 162 254
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 162 269
etunimi.suk[email protected]

Petteri Orpo
EU