Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Maatalouskomissaari informoi EU:n maatalousministereitä maatalouspolitiikan yksinkertaistamishankkeesta

Maa- ja metsätalousministeriö
13.3.2015 9.16
Tiedote

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Brysselissä maanantaina 16. maaliskuuta. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.

Maatalouskomissaari Phil Hogan kertoo neuvostolle kärkihankkeensa, yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistamisen, sisällöstä ja etenemisestä. Ministerit esittelevät kokouksessa tärkeimmät yksinkertaistamisehdotuksensa. Jäsenmaiden esittämistä ongelmakohdista laaditaan neuvoston päätelmät hyväksyttäväksi toukokuun 11. päivän neuvostossa, jonka jälkeen työ jatkuu komission valmistelemana.

− Suomi pitää tärkeänä nykyistä joustavampia suorien tukien viherryttämisvaatimuksia, riskiperusteista valvontaa ja kohtuullisempia seuraamuksia viljelijöille rikkomuksista, ministeri Orpo summaa.

Ministerit keskustelevat myös luonnonmukaisen tuotannon lainsäädännön uudistamisesta, muun muassa luomutuotannon kasvinsuojeluaineiden enimmäisjäämistä sekä tuonti- ja valvontajärjestelmistä. − Kannatamme nykyisen järjestelmän säilyttämistä kasvinsuojeluaineiden enimmäisjäämille. Suomi pitää komission ja puheenjohtajan esitystä riskiperusteisesta valvontajärjestelmästä oikeansuuntaisena, mutta eräät valvontaa koskevat yksityiskohdat vaativat vielä muutosta. Lisäksi Latvian kompromissiehdotuksessa on muita kohtia, joihin pitäisi löytyä ratkaisu ennen kuin Suomi voi ehdotuksen hyväksyä, Orpo toteaa.

Neuvosto keskustelee myös maitoalan markkinatilanteesta, alan kehityksestä ja EU:n toimista tulevaisuudessa. EU:n maitokiintiöjärjestelmä päättyy tämän kuun lopussa. Lisäksi paineita sektorille tuo Venäjän asettama tuontikielto.

Maatalousneuvoston muita käsiteltäviä asioita ovat muun muassa joidenkin angoravillan ja turkisten tuotantoon käytettyjen eläinten hyvinvointiongelmat ja viljelyn monipuolisuusvaatimuksen valvonta viherryttämistuessa. Lounaalla ministerit keskustelevat kansainvälisestä maataloustuotteiden kaupasta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Tiina Perho, p. 0295 162 121
EU-koordinaation päällikkö Kari Valonen, p. 0295 162 269
osastopäällkikkö Risto Artjoki, p. 0295 162 286
neuvotteleva virkamies Tero Tolonen (luomu), p. 0295 162 326
etunimi.sukunimi(at)mmm.fi

Petteri Orpo