Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Hallituksen tavoitteena nostaa viljelijöiden tuloja

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.6.2007 14.00
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan kertoi heinäkauden avajaisissa, että hallituksen keskeisenä tavoitteena on turvata nykyinen maatalouden tuotantotaso ja kääntää viljelijöiden tulokehitys nousuun. Ministeri puhui Heikki Vesasen tilalla Koski Tl:ssä pidetyssä tilaisuudessa tänään.

Ministeri Anttila pitää yhtenä käytännön keinona maatalouden investointirahoituksen turvaamista. Hakemusjonon purkamisesta 100 miljoonalla eurolla sovittiin jo lisätalousarvioesityksen yhteydessä. Lisäksi Anttila uudistaisi Maatilatalouden kehittämisrahaston Makeran pidemmän aikavälin pääomitusta ja toimintaa niin, että pitkistä hakuajoista päästäisiin nykyistä sujuvampaan investointitukijärjestelmään.

Maatalouden tulokehityksen parantamiseen liittyy Anttilan mielestä monia välineitä. Hän mainitsi muun muassa tukijärjestelmät, markkinoiden toiminnan kehittämisen, panoshintojen kilpailuttamisen, vuokrauslain uudistamisen, tilusrakenteen kehittämisen ja sukupolvenvaihdosten verohelpotukset. Ministeri kertoi, että tulokehityksen seurantaa varten on suunniteltu koottavaksi seurantaryhmä, jossa ovat edustettuina eri asianosaiset.

Suomessa maatalouden ja koko elintarvikesektorin osaaminen ja laatujärjestelmät ovat kehittyneitä ja turvaavat tuotteiden turvallisuuden, laadun ja jäljitettävyyden. Meillä pitää olla mahdollisuus tarkastella samanaikaisesti sekä ruuan hinnan että laadun kilpailukykyä ja korostaa ruuan kotimaisuudesta syntyviä vahvuuksia, totesi Anttila.

Hallitus neuvottelee Etelä-Suomen kansallisen tuen eli 141-tuen jatkumisesta lähikuukausina EU:n komission kanssa. Anttilan mukaan ensimmäiset tunnustelut on käyty ja parhaillaan Suomen esitystä valmistellaan yhdessä tuottajajärjestöjen kanssa niin, että esitys voitaisiin antaa komissiolle ennen lomia. Asiasta joudutaan käymään vielä useita neuvotteluja komission kanssa. Anttila pitää välttämättömänä, että uusi ratkaisu saadaan tehtyä hyvissä ajoin ennen vuoden vaihdetta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Kaisa Karttunen, p. (09) 1605 3302, 040 849 9077

Sirkka-Liisa Anttila