Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila haluaisi vähentää maataloustukien byrokratiaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.5.2007 12.33
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila aikoo asettaa selvityshenkilön katsomaan, miten maataloustukien byrokratiaa voitaisiin vähentää kansallisin toimin. Tarpeettoman byrokratian karsiminen on kirjattu myös uuteen hallitusohjelmaan. Anttila puhui asiasta TE-keskuspäivillä Helsingissä 14.5.

Anttilan mukaan hallitusohjelma antaa hyvän perustan maatalouden ja maaseudun kehittämiselle. Investointirahoitusta pyritään turvaamaan muun muassa purkamalla hakujonoa sadalla miljoonalla eurolla ja uudistamalla Maatilatalouden kehittämisrahaston Makeran toimintaa niin, että järjestelmä toimisi nykyistä sujuvammin.

Hallitusohjelma nostaa keskeiseksi asiaksi maatalouden tulokehityksen parantamisen. Tähän pyritään Anttilan mukaan kehittämällä markkinoiden toimintaa, kilpailuttamalla panoshintoja, uudistamalla vuokrauslakia, kehittämällä tilusrakennetta ja helpottamalla sukupolvenvaihdoksia verohelpotuksin.

Anttilan mielestä maatalouden tulevaisuuden kannalta on tärkeää vaikuttaa EU:n tuleviin maatalousuudistuksiin, erityisesti välitarkastukseen ja vuoden 2013 jälkeiseen uudistukseen. "Suomi vastustaa maitokiintiöiden poistumista, mutta jos niin käy, niitä kompensoivan ratkaisun löytyminen on keskeisimpiä tehtäviä piakkoin asetettavalle maitostrategiatyöryhmälle", Anttila sanoi.

Hallitusohjelma linjaa uudeksi mahdollisuudeksi bioenergian. Anttilan mukaan sen edistämiseksi luodaan syöttötariffi, kehitetään neuvontaa, avustetaan investoinneissa ja edistetään tilatason biopolttoaineiden käyttöä veroratkaisuilla. "Maakunnissa käynnissä olevat bioenergiahankkeet ja -suunnitelmat pitäisi nyt koordinoida sen estämiseksi, ettei tehdä päällekkäistä työtä, mutta myös sen varmistamiseksi, että toiminnat kattavat kaikki tärkeät alueet", ministeri totesi.

Anttila kertoi aikovansa esittää, että hallitus antaisi hallituskauden puolivälin kieppeillä eduskunnalle maaseutupoliittisen selonteon, jossa pureudutaan maaseudun kehityksen ongelmakohtiin kokonaisvaltaisesti.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisavustaja Kaisa Karttunen, p. (09) 160 53302, 040 849 9077