Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Halvan ruuan aika on ohi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2007 16.00
Puhe -

"Kohoava viljan hinta tuntuu kotieläintuottajan kukkarossa. Rehuvalinnat sekä erilaiset rehuvaihtoehdot kannattaa nyt harkita todella tarkkaan. On tärkeää, että elintarvikeketjussa tunnetaan kokonaisvastuuta tilanteesta niin, ettei yksi osa kaada toista. Valtion keinot puuttua markkinoiden toimintaan ovat aika vähäiset. Vaikka ruuan arvonlisäveron alennus vuonna 2009 tuleekin, näyttää halvan ruuan aika olevan nyt ohi", painotti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila MTK:n eloillassa Kalajoella.

"Keskustelu ruuan tuotantotavoista, alkuperästä, kotimaisuudesta, gm-rehuista ja pakkausmerkinnöistä on erittäin tervetullutta. Se osoittaa, että ruualla on väliä. Ilman ihmisten kiinnostusta syömänsä ruuan alkuperää ja tuotantoa kohtaan, on kotimainen ruoka pian korvattu tuontiruualla. Kyselyissä 90% vastaajista ilmoitti haluavansa esimerkiksi tietää, onko liha tuotettu geenimuunnellulla rehulla vai tavanomaisella rehulla. Tätä kannattaa kuunnella herkällä korvalla."

"Yksi hallitusohjelman kirjaus koskee suomalaisen ruuan edistämisohjelmaa, jolla pyritään kohottamaan suomalaisen ruuan arvostusta, vaikuttamaan ihmisten ravitsemuskäyttäytymiseen sekä edistämään suomalaisen ruuan vientiä. Ohjelman valmistelutyö on käynnissä ja ensi vuoden alussa toivottavasti päästään töihin yhdessä eri toimijoiden kesken."

"Kun katsoo viime viikkojen viljan hinnan kehitystä, voi vain todeta, ettei tässä tilanteessa ole oltu koko EU-jäsenyyden aikana. Vaikka Suomessa maksettavat viljan hinnat edelleen laahaavat jäljessä Keski-Euroopan vastaavista, aletaan pian olla tilanteessa, että meilläkin osa tuotantokustannuksista saadaan peittoon viljan hinnoilla."

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Kaisa Karttunen, puh. (09) 1605 3302, 040 849 9077

Sirkka-Liisa Anttila