Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Luomualalle tarvitaan vahva veturi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2007 14.00
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mielestä luomualalle tarvitaan vahva veturiorganisaatio ja luomutuottajien keskittymiä, jotta luomutuotannon markkinointi saadaan kuntoon. Ministeri Anttila puhui tänään Sattulan luomumarkkinoilla Hattulassa.

Anttilan mukaan luomutuotannon keskeisimmät ongelmat on havaittu markkinoinnissa. Monella muulla tuotannon alalla on joku vahva toimija, esimerkiksi iso jalostaja tai panostoimittaja, joka virallisesti tai epävirallisesti toimii alan veturina. Luomupuolella tällainen veturi puuttuu. Luomusektorilla toimijat ovat pieniä ja jakaantuneet maantieteellisesti suurelle alueelle.

Anttila pitää valitettavana sitä, että Suomessa ei ole luomutuotteisiin erikoistunutta vahvaa kauppaa ja suuret kauppaketjut näkevät luomun edelleen marginaalisena tuotteena. Myös isolle jalostusteollisuudelle luomu on erikoistuote, jonka ottaminen jalostettavaksi koetaan usein teknisesti hankalaksi.

Luomutuottajien keskittymien avulla saavutettaisiin mittakaavaetuja ja voitaisiin vastata jalostajien ja kaupan vaatimuksiin suuremmista eristä. Vain näin luomutuotteita saataisiin laajasti kuluttajien ulottuville. Viimeaikaisten asennemittausten perusteella kuluttajat ovat kiinnostuneita luomusta. Markkinat, suoramyynti ja ruokapiirit pystyvät palvelemaan vain pientä, tosin ehkä innokkainta ja uskollisinta osaa kuluttajista, Anttila huomautti.

Luomutuottajien määrä on Suomessa hieman laskenut viime vuosina. Luonnonmukaisesti viljelty peltoala on kuitenkin pienentynyt vain vähän, koska samanaikaisesti keskimääräinen tilakoko on kasvanut. Luomuala on vakiintunut noin 150 000 hehtaariin.

Anttilan mukaan edellytykset luomutuotantoon ovat Suomessa luonnostaan hyvät, mutta jalostus- ja markkinakysymyksiin on paneuduttava toden teolla, jotta tuotanto voisi merkittävästi laajentua. Kysyntää suomalaiselle luomuviljalle löytyy myös ulkomailta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Kaisa Karttunen, p. (09) 1605 3302, 040 849 9077

Sirkka-Liisa Anttila