Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Suomalaisen ruoan arvostusta lisättävä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.5.2007 6.22
Puhe -

"Voimme syystä tuntea ylpeyttä ruoastamme osana suomalaista kulttuuria. Toimiva ruokaketjumme tarjoaa laadukasta, terveellistä ja turvallista ruokaa sekä toimeentuloa sadoille tuhansille suomalaisille tänäkin päivänä. Nämä ovat meille elintärkeitä asioita ja teemme niiden eteen työtä myös tulevina vuosina, " painotti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila tänään Elintarvikepäivillä pidetyssä Vuoden Tähtituote 2007 -julkistamisjuhlassa.

Anttila muistutti, että Suomessa on useita vahvuuksia, joiden varaan elintarvikesektoria voidaan rakentaa. Ensimmäinen on puhdas luonto, joka luo perustan ruoan hyvälle laadulle. Toiseksi Suomessa on korkeatasoista osaamista, jota voidaan hyödyntää funktionaalisen eli järkiruoan tuottamisessa. Kolmas vahvuus on korkea verkottumisen ja yhteistoiminnan aste. Ne mahdollistavat erilaisten innovaatioiden syntymisen ja niiden soveltamisen käytäntöön.

Hallitus käynnistää suomalaisen ruoan edistämisohjelman, jonka tarkempi sisältö, muoto ja toimintatapa selviävät lähiaikoina. Ohjelman tavoitteena on lisätä kotimaisen ruoan ar-vostusta, parantaa tuotteiden laatua, vaikuttaa kansalaisten ravitsemuskäyttäytymiseen ja valintoihin sekä edistää luomu- ja lähiruoan menekkiä.

"Ruoan edistämisohjelman työtä voidaan tehdä yhdistämällä vanhaa ja uutta, tuomalla yhteen ennakkoluulottomasti eri toimijoita. Ensimmäinen tehtävä on saavuttaa yhteisymmärrys kaikkien ketjun toimijoiden kesken siitä, millä keinoilla suomalainen ruoantuotanto säilyttää kilpailukykynsä ja kannattavuutensa globaalin kilpailun kiristyessä", ministeri Anttila sanoi.

Anttila kertoi, että maa- ja metsätalousministeriön panos ruoan edistämisohjelmassa on vahva. Ministeriö jatkaa työtä kotimaisen ruoan laadun ja ruokaketjun toiminnan kehittämiseksi ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Lisäksi ministeriössä halutaan edistää luomu- ja lähiruoan käyttöä ammattikeittiöissä sekä kehittää ja ylläpitää luotettavaa ja toimivaa viranomaisvalvontajärjestelmää.

Anttilan mukaan ruokakulttuurin edistäminen ja terveellinen syöminen ovat yhdistettävissä olevia asioita. Suomessakin voitaisiin nostaa maakunnallisuuden merkitystä ja antaa monimuotoisuuden kukkia ruokatarjonnassa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Kaisa Karttunen, puh. (09) 160 53302, 040 849 9077