Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila vetoaa viljelijöihin sokerijuurikkaan viljelyn jatkamiseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.1.2008 7.20
Puhe -

Tänään Aurassa järjestettävän neuvoa-antavan viljelijä-äänestyksen tulos antaa viitteitä siitä, pystytäänkö Suomen viimeisen sokeritehtaan raaka-aineen saatavuus varmistamaan ja jatkuuko tuotanto Säkylässä myös tulevaisuudessa. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila toivoo, että viljelijät olisivat halukkaita jatkamaan sokerijuurikkaan viljelyä myös tulevina vuosina.

Ministeri Anttila sanoi hyväksyvänsä teollisuuden ja tuottajajärjestöjen yhteisen tahdon sokerijuurikkaan tuotannon keskittämisestä mahdollisimman lähelle Säkylän sokeritehdasta. Sokerijuurikkaan tuotannon lopettaville viljelijöille tarkoitettu rakennetuki voidaan maksaa osapuolten toivomuksen mukaisesti niin, että kauimpana tehtaasta olevilla viljelijöillä on etusija tuen saamiseen.

Anttila korosti, että valtiovalta on tehnyt voitavansa ja ottanut kaikki käytettävissä olevat keinot käyttöön kansallisen sokerintuotannon turvaamiseksi. Kansallinen tuki on päätetty nostaa 350 euroon hehtaarilta, mikä on neuvoston asetuksen mahdollistama tuen enimmäismäärä.

Anttila muistutti myös, että valtio on päättänyt lieventää sokerijuurikkaiden kuljetuskustannusten rasitetta alkuvaiheessa noin miljoonalla eurolla vuodessa. Lisäkorvauksen yksityiskohtien ja sen toimeenpanon valmistelu on parhaillaan käynnissä maa- ja metsätalousministeriössä.

Loppuvuodesta 2007 tuottajajärjestöt ja teollisuus pääsivät sopuun seitsemänvuotisesta toimialasopimuksesta. Anttilan mukaan sopimuksen tekeminen oli tällä kertaa ymmärrettävästi paljon aikaisempaa vaikeampaa, sillä EU-säännöt muuttuivat kesken neuvottelujen. Anttila uskoo, että toimialasopimuksen aikaansaaminen luo edellytykset sokerintuotannon jatkumiselle Suomessa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Minna-Mari Kaila, p. (09) 1605 3302, 040 775 6060

Sirkka-Liisa Anttila