Ministeri Essayah: Komission ehdotus suden suojeluaseman alentamisesta antaa pontta jatkaa EU-vaikuttamista ja kansallisia toimia suurpetopolitiikassa
Ministeri Sari Essayah pitää komission ehdotusta suden suojeluaseman alentamisesta erittäin tervetulleena ja katsoo, että ilmoitus kannustaa jatkamaan aktiivista vaikuttamista EU:n suurpetopolitiikkaan sekä edistämään kansallisia toimia.
Euroopan komissio ilmoitti 20.12. tekevänsä ehdotuksen neuvostolle suden suojeluaseman muuttamisesta tiukasti suojellusta suojeltuun asemaan. Ehdotus nojaa analyysiin susista EU:n alueella.
”Komission ehdotus on erittäin tervetullut ja antaa toiveita siitä, että EU-lainsäädännön luoma suurpetopolitiikan konkelo viimein laukaistaan”, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kommentoi.
”Jatkamme aktiivista vaikuttamistyötä keskeytyksettä EU:n suuntaan. Edistämme samalla myös kansallisia toimia niin kannanhoidollisen metsästyksen kuin sujuvampien vahinkoperusteisten poikkeuslupakäytäntöjen turvaamiseksi. Tätä edistävä työryhmä perustetaan ministeriössä heti tammikuussa”, Essayah linjaa.
Komissio pyytää ehdotuksestaan jäsenmaiden kantoja suden suojelutason muuttamisesta niin sanotun Bernin sopimuksen nojalla. Komissio nojaa ehdotuksessaan 20.12. julkaistuun analyysiin susien tilasta EU:n alueella.
”Kiitän suomalaisia sidosryhmiä aktiivisesta osallistumisesta komission syksyiseen kyselyyn. Suomesta lähti komissiolle ministeriön vastaus mukaan lukien yli 1500 vastausta, joista 74 prosenttia tuki suden suojelustatuksen muuttamista. Tämä on vahva viesti komission suuntaan”, Essayah sanoo.
Komission analyysista käy ilmi, että susikanta on kasvanut merkittävästi viimeisten kahden vuosikymmenen aikana ja että susia tavataan yhä laajemmalla alueella. EU:n alueella elää yli 20 000 sutta. Suojelumenestyksen kääntöpuolena ovat lisääntyneet suden aiheuttamat vahingot etenkin kotieläimille sekä susien läsnäolosta koettu uhka.
Mikäli jäsenvaltiot tukevat komission ehdotusta, asia etenee Bernin yleissopimuksen pysyvälle komitealle, jonka jälkeen se palaa komissioon ja voi johtaa luontodirektiivin päivittämiseen.
Komissio kertoo ilmoituksessaan myös jatkavansa tiivistä yhteistyötä jäsenvaltioiden kanssa sekä suurpetojen ja ihmisen rinnakkaiseloon liittyvien investointien ja niitä koskevien eurooppalaisten ja alueellisten sidosryhmäaloitteiden tukemista.
”Komission ehdotuksessa korostetaan jäsenmaiden roolia sekä sosioekonomisten vaikutusten huomioimista susipolitiikassa. Viesti on hyvä kuulla myös kotimaassa käynnissä olevissa prosesseissa. Ehdotus koskee sutta, mutta Suomen kannalta keskeistä on vaikuttaa EU-lainsäädäntöön myös muiden suurpetojen osalta, Essayah sanoo.
Linkit:
Euroopan komission tiedote ehdotusta susien kansainvälisen suojeluaseman muuttamisesta
Euroopan komission Suomen-edustuston tiedote komission ehdotuksesta susien kansainvälisen suojeluaseman muuttamisesta (konekäännös englannista)
Lisätiedot:
Sonja Falk, ministerin erityisavustaja, p. 050 911 4546, etunimi.sukunimi@gov.fi