Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Aktiivinen metsäpolitiikka tukee metsäsektorin tulevaisuutta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2005 7.27
Puhe -

Kansallisen metsäohjelman tarkistaminen ja sen ensimmäisenä vaiheena tehtävä tulevaisuuskatsaus on tärkein yhteinen tehtävä, jolla voidaan rakentaa pohjaa metsäsektorimme tulevaisuudelle. Näin sanoo maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja, joka tänään puhui Päättäjien metsäakatemiassa Majvikissa.

- Tulevaisuuskatsauksen ydinasioita ovat metsäteollisuuden toimintaedellytysten turvaaminen, metsien suojelun harkittu ja määrätietoinen kehittäminen sekä metsänhoidon tasosta huolehtiminen pitämällä metsäorganisaatiot ja metsätalouden rahoitus kunnossa, sanoo Korkeaoja.

Metsät ja metsäsektori ovat olleet melko paljon esillä julkisuudessa viime aikoina. Viime viikolla luontojärjestöt luovuttivat eduskunnalle ja myös maa- ja metsätalousministeriölle runsaan 100 000 kansalaisen allekirjoittaman metsävetoomuksen, jonka mukaan metsien suojelu Etelä-Suomessa on riittämätöntä. Myös Ylä-Lapissa ja Pohjois-Suomessa on järjestöjen mielestä pahoja puutteita. Korkeaoja toteaa, että huolet ovat aiheellisia, mutta toisaalta julkisuus kärjistää niitä helposti liiankin synkiksi.

- Meillä on monia työvälineitä, joilla voidaan tukea metsäsektorin kehitystä. Kansallinen metsäohjelma (KMO) on näistä yksi. On toivottavaa, että kaikki metsäsektorin tahot osallistuvat tulevaisuuskatsauksen laatimiseen, jotta tarkistettava KMO saa vahvan ja laajan kansallisen pohjan. Myös Päättäjien metsäakatemia on tervetullut mukaan, toteaa Korkeaoja.

Metsäsektorin tulevaisuuskatsaus laaditaan ensi heinäkuuhun mennessä. Kansallinen energia- ja ilmastostrategia, joka annetaan selontekona eduskunnalle marraskuussa, antaa omalta osaltaan pohjaa KMO:n tarkistamiselle.

Puheessaan ministeri Korkeaoja puhui myös metsien suojelusta sekä metsäkeskusten ja Tapion kehittämisestä. Hän totesi muun muassa, että Suomi on metsien monimuotoisuuden suojelussa pidemmällä kuin useimmat muut Euroopan maat, joten kohtuullisellakin parantamisella pysymme edelleen Euroopan kärjessä.Lisätietoja:

ministeri Korkeaojan erityisavustaja Jouni Lind, p. 050 521 3305

Juha Korkeaoja