Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Elintarvikealan pienyritysten lisääntyminen ilahduttaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2005 9.28
Puhe -

Maaseudulla toimivien elintarvikealan pienyritysten määrä on lisääntymässä. Elintarvikealalla toimii noin 3 000 pk-yritystä, jotka työllistävät 8 400 henkeä. Tämä on 14 % alan työpaikoista ja 8 % liikevaihdosta. Kotimaisuuskampanjan avajaistilaisuudessa puhuneen maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mielestä tämä on ilahduttavaa erityisesti siksi, että näin maaseutu säilyy elinvoimaisena.

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän alainen, vuodesta 1994 asti toiminut ja kampanjan taustatahoihin kuuluva Ruoka-Suomi -teemaryhmä on omalta osaltaan tehnyt pitkäjänteistä työtä suomalaisen ruokakulttuurin ja maamme elintarvikealan pienyritysten hyväksi. Pienyritysten liiketoiminnallisiksi vahvuuksiksi luetaan paikallisten markkinoiden tunteminen, omasta maakunnasta saatavien raaka-aineiden käyttö ja toiminta lähellä asiakasta.

Pienyritykset ovat kiinnostuneita laajentamaan lähinnä kotimaassa. Menestymistä rajoittavat eniten neuvotteluvoiman puute markkinoille pääsystä, viranomaissäädökset ja asiakkaiden riittämättömyys markkina-alueella. Myös rahoituksen riittävyys ja puutteellinen riskinottokyky koetaan useissa yrityksissä liiketoimintaa vaikeuttaviksi tekijöiksi.

Ruoka-Suomi -teemaryhmä onkin käynnistänyt prosessin, jossa laaditaan pk-elintarvikealan imago- ja menekinedistämisstrategia vuosille 2006-2008.

- Paikallisella ruualla on monia etuja, sitä ei ole kuljetettu pitkiä matkoja maan äärestä toiseen ja se on tuoreempaa ja terveellisempää. Suomesta löytyvät raaka-aineet hienoonkin ruokakulttuuriin, mutta kuluttaja joutuu tekemään paljon työtä niiden löytämiseksi, ministeri totesi.

Lisätietoja:

erityisavustaja Jouni Lind, maa- ja metsätalousministeriö puh. (09) 160 53302

Juha Korkeaoja