Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja esittää maanvuokralain uudistamista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.3.2007 14.28
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja esittää, että oikeusministeriö käynnistäisi maanvuokralain uudistamisen maatalousmaan vuokrausta koskevalta osalta. Vuokrasopimukset tulisi voida tehdä nykyistä pidemmäksi ajaksi, Korkeaoja sanoi tänään 6.3. Mäntyharjulla.

Korkeaoja muistutti, että lyhyet pellonvuokrausajat vaikeuttavat pitkäjänteistä toimintaa ja peltojen perusparannusta. Lyhyet pellonvuokrausajat ovat ongelmallisia myös tilusjärjestelyissä. Nykyinen maanvuokralaki mahdollistaa maatalousmaan vuokraamisen enintään 10 vuodeksi.

Vuokrattujen peltojen vaihtamisella saavutettaisiin Korkeaojan mukaan monissa tapauksissa lisätehokkuutta ja kustannusten säästöä, muun muassa työkoneiden ajomatkojen lyhenemisenä.

Nykyinen maanvuokralaki on säädetty vuonna 1966. Lain uudistamiseksi asetettu toimikunta sai mietintönsä valmiiksi vuonna 1989, mutta toimikunnan ehdottamaa uudistusta ei toteutettu.

Maatilatalouden olosuhteet ovat huomattavasti muuttuneet nykyisen maanvuokralain säätämisen jälkeen. Pellon vuokraus on yleistynyt. EU-ajan tilakoon kasvusta noin kaksi kolmasosaa on tapahtunut peltoa vuokraamalla. Noin kolmasosa pelloista on nykyisin vuokrapeltoa. Myös vuonna 2006 käyttöön otettu tilatukijärjestelmä puoltaa pitkiä vuokrasopimuksia.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
erityisavustaja Markku Pärssinen, p. (09) 160 53302, 0400 221 948