Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Investointituet kiinteiden kustannusten alentamiseen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.4.2004 8.07
Puhe -

Investointitukia ja nuorten viljelijöiden aloitustukia korotetaan tänä vuonna merkittävästi keskeisenä osana Suomen maatalouden tukijärjestelmän uudistamista. Kankaanpäässä MTK-Satakunnan kevätkokouksessa tänään 5.4. puhunut maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja korostaa, että näiden tukien tarkoituksena on alentaa maatilojen kiinteitä kustannuksia ja siten parantaa kannattavuutta ja varmistaa viljelijöille kohtuullinen tulotaso.

"Viljelijöiden tulee tilaa hankkiessaan ja suorittaessaan investointeja säilyttää tiukka kustannustietoisuus. Hankinnat ja rakennusurakat tulee suunnitella huolellisesti ja kilpailuttaa kaikissa tilanteissa. Tuet eivät saa valua tuotantopanosten myyjille. Jos näin tapahtuu, raha on poissa viljelijän tulosta; tulotuilla menetystä ei voida korvata", painottaa Korkeaoja.

Korkeaoja totesi maatilan talouden pitkäjännitteinen suunnittelun tulevan entistä tärkeämmäksi. "Ammattitaitoiselle, yrittäjähenkiselle nuorelle tilanpidon aloittajalle parannetut ehdot tarjoavat nyt hyvät mahdollisuudet kehittää kilpailukykyistä maataloustuotantoa."

Pitkäjänteisyydelle on sikäli aiempaa paremmat edellytykset, että komission päätökseen 141-tuesta sisältyy ensimmäistä kertaa myös kirjaus tuen jatkosta nykyisen kauden eli vuoden 2007 jälkeen.

Hallitus pyrkii saamaan tukihaun avattua mahdollisimman pian nyt, kun komission 141-päätös on pari viikkoa sitten tullut. Eduskunta on jo hyväksynyt maaseutuelinkeinojen rahoituslain muutoksen. Nuorten viljelijöiden korotetuista tuista päätettiin sen pohjalta viime viikolla. Investointitukien asetukset pyritään saamaan valmiiksi kuluvan kuun lopussa.

Lisätietoja:

maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan erityisavustaja Jari Heiniluoma, p. 040 - 740 6003

Juha Korkeaoja