Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja kannattaa alueellista yhteistyötä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2005 10.34
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja kannattaa alueellisten voimavarojen yhdistämistä. Länsi-Suomen yhteenliittymä luotiin kymmenen vuotta sitten Suomen liityttyä Euroopan unioniin, ja se on osoittautunut voimakkaaksi toimijaksi sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Maakunnan rajat ylittävä edunvalvonta, alueiden yhtenäinen kehittäminen ja aluesuunnittelu ovat parantuneet yhteistyön myötä. Ministeri Korkeaoja puhui tänään allianssin 10-vuotisjuhlassa Virroilla.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Satakunnan yhteisessä allianssissa 27 seutukuntaa ja 136 kuntaa ovat luoneet yhteisen toiminta-alueen. Siellä asuu yli 1,3 miljoonaa ihmistä eli neljännes Suomen väestöstä, ja siellä toimii yli 62 000 yritystä.

Brysselissä Länsi-Suomella on oma Eurooppa-toimisto. Se on tarjonnut vuorovaikutuskanavan maakuntien ja EU:n päätöksentekokoneiston välille ja antanut asiantuntija-apua maakuntien eri toimijoiden EU-tiedonhaussa, kansainvälisten yhteistyökumppanien löytämisessä ja hankerahoitusmahdollisuuksien selvittämisessä.

Ministeri Korkeaojan mielestä on hyvä lisätä kansallista rahoitusta osaamisen ja teknologioiden kehittämiseen maakunnissa etenkin Tekesin kautta. Julkisella rahoituksella voidaan edistää sekä yritystenvälistä että yritysten ja tutkimuslaitoksien välistä yhteistyötä Suomessa ja kansainvälisesti.

- Länsi-Suomen alueella maatalouteen on investoitu EU-jäsenyyden aikana huomattavasti enemmän kuin muualla maassa. Maatalouden tuotannon volyymia on siirtynyt pohjoisesta ja idästä Länsi-Suomeen. Alueella on hyvät edellytykset monipuoliselle maaseudun yritystoiminnalle, täältä löytyy paljon maaseutu- ja luontomatkailun potentiaalia. Maaseudun yritystoiminnalla on hyvät edellytykset edelleen lisääntyä, lähinnä jo aloittaneiden yritysten kasvaessa. Uusilla tuotantomuodoilla, kuten energiakasveilla, on tulevaisuudessa yhä enemmän merkitystä myös Länsi-Suomessa, ministeri uskoo.

Lopuksi ministeri tarkasteli liikenneverkostoa ja kertoi Länsi-Suomen hankkeiden olevan ministerityöryhmässä mukana. Rauman satamatietä ja Kokemäen-Rauman rataa parannetaan, Seinäjoen lentoaseman uusi tieyhteys on saanut rahoituksen ja hankelistalta löytyvät myös Pohjanmaan radan parannustöiden aloitus ja Lusi-Vaajakoski -valtatiejakson parantaminen.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Jouni Lind, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 53302 ja 050 521 3305

Juha Korkeaoja