Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Kansallinen metsäohjelma toteutunut hyvin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.3.2004 9.05
Puhe -

Suomalaisella metsäsektorilla menee hyvin. Hallituksen kansallista metsäohjelmaa on toteutettu runsaat neljä vuotta ja pääosin on päästy hyvään vauhtiin ohjelman mukaisesti, sanoo maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja, joka tänään avasi perinteiset Metsäpäivät Helsingissä.

-Teidän metsäammattilaisten avulla nuoren metsän hoito, metsätalouden kannattavuus ja metsähakkeen käyttö ovat kaikki kansallisen metsäohjelman mukaisella uralla. Lisäksi metsäsektorin työllisyys on kehittynyt jopa ennakoitua paremmin. Esimerkiksi viime vuonna metsätalous työllisti 26 000 ja koko metsäsektori 96 000 suomalaista. Lisääntynyt työ on ollut kipeästi tarpeen etenkin maaseudulla, hän toteaa.

Kansallisen metsäohjelman ansiosta investoinnit metsänhoitoon ja perusparannustöihin ovat nousseet noin 250 miljoonaan euroon vuodessa. Ohjelman onnistumisten joukkoon kuuluu myös energiapuun käytön lisääntyminen. Monet pitivät metsähakkeen viiden miljoonaan kiintokuutiometrin tavoitetta ylimitoitettuna, mutta nyt sitä lähestytään jopa etuajassa.

Ministeri toteaa, että Suomi on edelleen hyvä paikka metsäteollisuudelle. Erittäin myönteistä on ollut, että metsäteollisuus on jatkanut investointejaan Suomeen, vaikka monet ovat pelänneet, että maapallonlaajuisesti toimiva metsäteollisuus siirtäisi investointinsa ulkomaille.

-Uusintainvestointien ansiosta teollisuuden puunkäyttö on lisääntynyt noin miljoona kuutiometriä vuosittain, mikä on jopa enemmän kuin kansallisessa metsäohjelmassa arvioitiin. Investointien myötä myös raakapuun tuonti on kasvanut jatkuvasti viime vuosina, Korkeaoja sanoo.

Suomen kansallinen metsäohjelma laadittiin pitkälti tukemaan ja toteuttamaan Rion prosessin edellyttämiä metsäpolitiikan uusia linjauksia. Tässä yhteistyöprosessissa on onnistuttu hyvin jo neljän vuoden ajan. Jopa niin, että Suomen Kansallista metsäohjelmaa pidetään maailmalla hyvänä esimerkkinä avoimesta, läpinäkyvästä ja laajaan yhteistyöhön perustuvasta metsäpolitiikasta. Korkeaoja toteaa kuitenkin, että uusia haasteita on edessä.

-Välittömästi tärkeimmät ovat Suomen metsänhoidon tasosta ja metsäluonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen. Uutta tänä päivänä on se, että niin metsänhoito kuin ympäristökysymyksetkin ovat muuttuneet osin kansainvälisiksi asioiksi, joihin vaikutusmahdollisuutemme ovat rajoitetut, hän sanoo.

Puheessaan ministeri totesi myös, että hallitus pitää erittäin tärkeänä eri intressiryhmien laajaa sitoutumista Kansalliseen metsäohjelmaan ja sitä työstävän Kansallisen Metsäneuvoston työhön.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Jari Heiniluoma, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040-760 23 85

Juha Korkeaoja