Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Kuntien elintarvikevalvonnan resurssit turvattava

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.1.2004 10.03
Puhe -

Uusien elintarvikevalvontatehtävien järjestämisen yhteydessä on tarkasteltava, miten valvonnan resurssit turvataan kunnissa, sanoo maa- ja metsätalousministeri Juha Korkea-ja, joka tänään puhui valtakunnallisilla elintarvikevalvonnan päivillä Hämeenlinnassa.

-Kuntien taloudellisista toimintamahdollisuuksista ja kuntien palvelutarjonnan tulevaisuudesta on käynnistynyt vilkas keskustelu. Erilaisia kuntien palvelujen leikkauslistojakin on jo väläytelty. Tällaisessa ilmapiirissä on syytä kantaa huolta kuntien mahdollisuuksista suoriutua elintarvikevalvontatehtävistä. Suuri vastuu tässä on paikallistasolla, ministeri muistutti.

Viime lokakuussa valtioneuvosto hyväksyi periaatepäätöksen elintarvikevalvonnan kehittämisestä. Päätöksen tavoite 50-85 seudullisen valvontayksikön muodostamisesta seuraavien kolmen vuoden aikana on suuri haaste. Kuntien on nyt aika pohtia, miten niiden yhteistyö valvonnassa kannattaisi järjestää.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan nykyistä valvontaa muutetaan siten, että eläimistä saatavien elintarvikkeiden sisämarkkinavalvonta eli ensisaapumisvalvonta siirretään kunnilta valtion tehtäväksi. Ministeri Korkeaoja korostaa, että ensisaapumisvalvontaan kohdistuu uusia haasteita, ei vähintään EU:n laajentumisen vuoksi.

-Tarkoituksena on, että ensisaapumisvalvonnassa voitaisiin toteuttaa uudenlaista kuntien ja valtion yhteistyötä elintarvikevalvonnassa: valtio eli Elintarvikevirasto johtaisi ja koordinoisi valvontaa, jonka se tilaisi paikallisilta valvontaviranomaisilta.

Ministeri Korkeaoja otti esille myös kansainvälisen tautitilanteen. Ministerin mielestä EU voisi antaa entistä aktiivisemmin asiantuntija- ja mahdollisuuksien mukaan myös taloudellista apua tautivalmiuksien parantamiseksi erityisesti kehitysmaissa.

-Suomella olisi paljon tarjottavaa tällaiseen yhteistyöhön, kuten pitkäaikainen kokemuk-emme salmonellan torjunnasta, hän sanoo. Naapurimme Viron kanssa meillä on jo virin-yt varsin hyvä yhteistyö elintarviketurvallisuudessa.

Lisätietoja:

ministeri Korkeaojan erityisavustaja Jari Heiniluoma, 040-740 60 03

Juha Korkeaoja