Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Maarakennus- ja liikennehankkeet pääosin julkisesti rahoitettuja

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.9.2004 15.00
Puhe -

"Maarakennushankkeet ovat edelleen pääosin julkisesti rahoitettuja, joten poliittisilla päätöksillä on suuri merkitys sille toimintaympäristölle, missä maarakennus toimii." Maarakentajien Turun piiriyhdistyksen syyskokouksessa puhunut maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja painotti tavoitteena olevan, että liikenneväylien rakentamiseen ei tule taukoa ja rakennuskapasiteetti on tasaisesti käytössä myös lähivuosina valmistuvien suurien hankkeiden jälkeen.

Korkeaoja kertoi hallituksen etenevän liikennehankkeissa ns. väylätyöryhmän suunnitelmien mukaisesti. Suunnitelmiin on listattu valtakunnan tärkeimmät liikennehankkeet. Vuoden 2005 budjettiesityksessä suunnataan rahoitusta työryhmän esittämien hankkeiden toteuttamiseen. Keskusteluissa on ollut esillä ajatus, jonka mukaan tulopoliittisen ratkaisun osana valtio päättäisi lisätä infrastruktuuri-investointien rahoitusta siten, että kaikki ministerityöryhmän esittämät hankkeet voitaisiin käynnistää vaalikauden aikana.

Rakennusteollisuus on pitkään pyytänyt erityishuomiota ns. kausivaihteluongelmaan - kesällä on töitä liiaksikin, mutta talvella hiljaisempaa. Kestävä ratkaisu rakennusteollisuuden kausivaihteluongelmaan löytyy pitkäjänteisestä työstä ja pitkän linjan rahoituspäätöksistä liikennepolitiikassa. Nyt väylätyöryhmän pohjalta tällainen kehityslinja on löytymässä.

Maa- ja vesirakentamisen Korkeaoja totesi miellettävän helposti lähinnä liikenneväylien rakentamiseksi. Monet alan virstanpylväistä liittyvät kuitenkin maataloutta palvelevaan vesirakentamiseen.

Vesihuollossa maa- ja metsätalousministeriö tukee alueellisen yhteistyön parantamista, vesihuollon turvaamista erityistilanteissa sekä vesihuollon parantamista maaseutuyhdyskunnissa.

Vesihuoltotöiden lisäksi ministeriö rahoittaa myös vesistötoimenpiteiden toteuttamista noin 7 miljoonalla eurolla vuosittain. Pääosa rahoituksesta käytetään perusparannustoimiin sekä alueellisten ympäristökeskusten rakentamisvelvoitteisiin vesilain mukaisen luvan haltijana.

Osa vesistötoimenpiteiden rahoituksesta varataan harkinnanvaraisiin uusiin investointeihin. Lähivuosina on keskeistä asutuksen suojaaminen tulvilta viime vuonna valmistuneen suurtulvatyöryhmän ehdotusten pohjalta.

Maarakentamiseen kiinteästi liittyvän yrittäjyyden osalta Korkeaoja korosti nuorten yrittäjien olevan avainasemassa pyrittäessä yrittäjyyden edellytysten vahvistamiseen. Tavoitteena on yritysten perustamista ja kasvua tukevien olosuhteiden luominen ja siten työllisyyteen vaikuttaminen. Keskeinen haaste on talouden pitemmän aikavälin kasvu, jolla turvataan hyvinvointivaltion rahoituspohja.

"Meidän on kannustettava ja rohkaistava nuoria yrittäjäuralle. Yrittäjyyden houkuttelevuutta tulee edistää ja tuki pitää kohdistaa aloitus- ja kasvuvaiheessa oleviin pk-yrityksiin. Lainsäädäntöä on yksinkertaistettava sekä vanhemmuuden ja yrittäjyyden yhteensovittamista ja yrittäjien sosiaaliturvan kannustavuutta on parannettava."


Lisätietoja:
maa- ja metsätalousministerin erityisavustaja Jouni Lind, p. 050 5213305