Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Maatalouden perusta turvattu, markkinat haasteena

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2005 18.00
Puhe -

Suomen maatalous on ollut voimakkaan muutoksen kohteena koko EU-jäsenyyden ajan. Vaikka käynnissä oleva CAP:n reformi luo peruslinjan useiksi vuosiksi eteenpäin, on muutoksiin varauduttava jatkossakin, totesi maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja puheessaan MTK:n liittokokouksessa torstaina.

- Toimintaympäristöämme määrittelevät tänä päivänä EU:n sisämarkkinoiden kehitys, koveneva kansainvälinen kilpailu sekä maailmankaupan säännökset. Paluuta vanhaan, tuontisuojattuun järjestelmään ei ole.

Ministeri toteaa kuitenkin, että viljelijöiden tulevaisuus on turvattu vaikka maataloustuen maksuperusteet kiristyvätkin.

- Viljelijöiden suoran tuen perusta WTO:ssa on turvattu EU:n uuden tilatukijärjestelmän myötä. Myös kansalliset tukemme uusine muotoineen ovat sallittua tukea. Niin WTO kuin EU:kin sallivat erityisolosuhteiden huomioon ottamisen. Siinä on kivijalkamme myös tulevaisuudessa, Korkeaoja sanoo.

Tulevaisuuden haasteita on monia - puheessaan ministeri mainitsi mm. uusittavan EU:n rahoituskehyksen ja siihen liittyvän maaseutuasetuksen. Oma haasteensa on tilatukijärjestelmään siirtyminen ja tilojen sopeutuminen uuteen tilanteeseen, jossa tuen maksuperusteet muuttuvat. Järjestelmän hienosäätö on meneillään ja sitä koskevat lakiesitykset annetaan eduskunnalle maaliskuussa.

- Kotimaista maataloustuotantoa on puolustettava. Se ei voi kuitenkaan olla taistelua muutoksia vastaan, vaan joustavaa sopeutumista uuteen toimintaympäristöön ja meille edullisten asioiden kehittämistä, ministeri toteaa.

Maatalouspoliittinen keskustelu on viime aikoina keskittynyt tukipolitiikkaan. Puheessaan Korkeaoja harmitteli sitä, että markkinoiden toiminta on jäänyt vähemmälle huomiolle. Hän uskoo, että tähän on syytä kiinnittää enemmän huomiota jatkossa.

- Tuet ovat jatkossa yhä enemmän tuotannosta riippumattomia ja markkinasuuntautunei-suus saa tätä myötä enemmän sijaa, sanoo Korkeaoja.Lisätietoja:

valtiosihteeri Pekka Pesonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 09-160 533 23

ministerin erityisavustaja Jouni Lind, maa- ja metsätalousministeriö,

p. 09-160 533 02 / 050-521 33 05

ministerin maatalouspoliittinen avustaja Osmo Rönty, maa- ja metsätalousministe-riö, p. 09-160 524 51 / 040 593 24 66

Juha Korkeaoja