Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Maatalouden tukiuudistus suurin muutos aikoihin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.4.2005 13.17
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja Keskustan Hämeen piirin vuosikokouksessa Lammilla 5.4.2005:

Maatalouden tukiuudistus suurin muutos aikoihin

Lähes kaksi vuotta kestäneen prosessin tuloksena saavutettiin tuottajajärjestöjen kanssa sopu Suomen maatalouden tilatukiuudistuksesta viime vuoden lopulla. Tilatuki on jatkossa tuotannosta riippumatonta kuten EU on linjannut. Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja pitää uudistusta maatalouden kannalta yhtä isona muutoksena kuin mitä EU-jäsenyys aikoinaan oli Suomelle.

Maataloudessa on käytettävissä EU:n korkeimmat investointituet. Erityisesti nuorten maataloustuottajien käynnistysavustukset ovat vertaansa vailla.

Maatalouden kannattavuuskehitystä korjataan maaliskuussa tehdyllä päätöksellä energiakulujen kompensoimisesta. Näin toteutetaan maataloustuottajien jo vuosia ajama tavoite. Tänä vuonna käyttöön otettava luonnonhaittakorvauksen kansallinen lisäosa pysäyttää maatalouden tukien alenemisen.

Tulevaisuuden haasteet maatalouspolitiikassa liittyvät ministeri Korkeaojan mukaan EU:n rahoitusratkaisuihin, erityisesti LFA-tuen säilyttämiseen koko Suomessa ja ympäristötuen tasoon.

Maa- ja metsätalousministeriö on valmistelemassa maatalouspoliittista selontekoa, jossa Suomen maataloutta tarkastellaan globaalissa kilpailuympäristössä. Selonteossa otetaan kantaa niihin asioihin, joita Suomen maataloudessa pitää kehittää.

Uusiutuvat energialähteet ovat yhä tärkeämpi mahdollisuus maaseudun kehittämisessä. Puun energiakäytölle on muodostumassa markkinat. Peltopohjaiset biomassat tulevat kannattaviksi ensi vuonna tilatuen ja energiakasvituen myötä. Biokaasun käytön kehittämiseksi tulee toteuttaa pilottivaihe, jossa maatilojen sovellutuksille etsitään optimaalisin toimintamuoto.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Jouni Lind, maa- ja metsätalousministeriö p. (09) 160 533 02

Juha Korkeaoja