Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Maidon kiintiökauppaa helpotettava

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2004 9.23
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja korosti tänään MTK:n Keskipohjanmaan liiton syyskokouksessa Kannuksessa tekevänsä kaikkensa, että maitokiintiöt siirtyvät niitä tarvitseville. Euroopan komission kanssa on sovittu pohjoisen maidon tilakohtaiseen kiintiöjärjestelmään siirtymiselle vuoden jatkoaika, mikä osaltaan helpottaa sopeutumista niillä tiloilla, joilla kiintiöiden hankinta ei ole edennyt tuotannon kasvun tahdissa.

Ministeri kertoi viljelijöille Euroopan maatalouspolitiikan uudistamisen viime vaiheista. Hän totesi, että toisin kuin useimmilla muilla elinkeinosektoreilla, ruuan tuotannossa saamme ylläpitää tuotannon säilymisen turvaavia tukijärjestelmiä. Monilla muilla aloilla kilpailukyvyn heikkous johtaa tuotannon siirtymiseen pois Suomesta ja Euroopasta halpatuontimaihin.

Tuki ei kuitenkaan saa ylikompensoida olosuhteistamme johtuvia lisäkustannuksia, sillä naapurimaissamme seurataan tukien myöntämistä ja etenkin sitä, ettei Suomessa myönnetä tukia, jotka epäoikeudenmukaisesti heikentävät heidän kilpailuedellytyksiään.

Seuraavaksi Suomen maatalouden tukijärjestelmässä päätetään luonnonhaittakorvauksen lisäosan korotuksesta. Tilat jaetaan kotieläin- ja ei-kotieläintiloihin. Kotieläintiloille maksetaan korkeampi tuki hehtaaria kohti. Tavoitteena, että kaikki perheviljelmäkokoisetkotieläintilat pääsevät korotetun tuen piiriin.

LFA:n lisäosasta päätetään todennäköisesti tällä viikolla valtioneuvostossa, jolloin seuraava askel on ensi vuoden kansallisista tuista päättäminen. Ministeri Korkeaoja korosti, että maataloustuet nousevat nyt tehtyjen ratkaisujen myötä.

Lopuksi ministeri kertoi hallituksen suhtautumisesta ns. maataloustupoon:

-Tuloneuvottelujen yhteydessä hallitus teki päätöksiä vain niistä asioista, jotka olivat esillä varsinaisessa TUPO-pöydässä. Hallitus päätti kuitenkin, että maataloutta ja muita tuottajajärjestöjen esittämiä asioita tarkastellaan budjetin kehyspäätöksen yhteydessä. Tätä varten selvitetään maatalouden kannattavuuden kehittymistä ja mahdollisia poikkeuksellisia muutoksia, joita saattaa syntyä tukijärjestelmän uudistuksen myötä. Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt asian valmistelun valtionhallinnon eri sektoreiden ja Maatalouden taloudellisen tutkimuslaitoksen kanssa. Lähtökohtani on, että viljelijän tulo- ja sosiaaliturvan kehityksen on oltava rinnasteinen muiden sektorien kehitykseen nähden.Lisätietoja:

maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan erityisavustaja Jouni Lind, p. 1605 3302 ja 050 521 3305