Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Metsäkeskusten tulisi kansainvälistyä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.1.2004 12.09
Puhe -

Myös yksityismetsätalouden edistämisorganisaatioilla pitäisi olla enemmän yhteistyötä yli rajojen. Tätä mieltä on maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja, joka puhui tänään Metsäkeskuspäivillä Jyväskylässä.

-Yhä useampia asioita käsitellään ja ratkaistaan kansainvälisillä foorumeilla. Metsäala ei ole tästä poikkeus. EU:n uusien jäsenmaiden edustajien kanssa keskustellessa on käynyt ilmi, että niillä on huutava tarve kehittää yksityismetsätalouden organisaatioita. Suomessa meillä on perinteitä ja osaamista, joten yhteistyölle on luonteva pohja olemassa. Metsäkeskusten yhteistyö voisi merkittävästi tukea Euroopan yksityismetsätaloutta.

Puheessaan ministeri Korkeaoja mainitsi myös viime päivinä keskustelua herättäneen pian päättymässä olevan metsäverotuksen siirtymäkauden säännökset. Hän totesi, että hallituksen yksiselitteinen linja on, että siirtymäkauteen ei tule mitään muutoksia.

-Pitkä 13 vuoden siirtymäaika on antanut kaikille riittävästi aikaa sopeutua tilanteeseen ja oikeudenmukaisuudenkin vuoksi on välttämätöntä, että sovituista pelisäännöistä pidetään kiinni, Korkeaoja sanoo.

Ministerin mielestä metsäkeskukset ovat onnistuneet työssään hyvin. Metsälliset tunnukset kuten puuston määrä ja kasvu sekä metsien monimuotoisuus osoittavat tämän. Kahdeksan vuotta sitten toteutetun uudistuksen myötä siirryttiin itsenäisten, suoraan maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa toimivien metsäkeskusten malliin. Korkeaojan mielestä on oikein, että vastuu on siellä missä työtä tehdään.

-En näe realistisena lainvalvonnan ja edistämisen erottamista toisistaan, vaikka sellaistakin on jossain ehdotettu. Vanhan viisauden mukaan toimintakykynsä osoittanutta järjestelmää ei pidä lähteä muuttamaan ilman painavia syitä ja varmuutta siitä, että tilalle saadaan jotain parempaa. Tällaisia syitä ei ole esitetty, vaikka julkisuudessa oli viime vuonna ehkä tavallista enemmän metsäkeskusten toiminnan arvostelua.

Korkeaoja onnitteli 75-vuotiaita metsäkeskuksia ja niitä edeltäneitä metsälautakuntia siitä, että ne ovat tehneet suuren työn Suomen metsätalouden kehittämisessä nykyiselle kansainvälisesti korkealle ja arvostetulle tasolle.

Lisätietoja:

ministerin erityisavustaja Jari Heiniluoma, p. (09) 160 533 02 / 040-740 60 03

Juha Korkeaoja