Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Metsästäjien huomioitava maanomistajat uudella tavalla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2004 17.00
Puhe -

Yhä useampi maanomistaja asuu hyvinkin kaukana maa- tai metsätilastaan, eikä monellakaan ole enää omakohtaista tuntumaa metsästykseen. He tarvitsisivat tietoa metsästyksestä ja yleensäkin luonnonhoidosta. Yhteydenpito maanomistajiin on metsästyksessä elintärkeää, sillä ilman maanomistajia, metsästysoikeuksia ja uusia jäseniä metsästysseurojen toiminta näivettyy. Näin totesi maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja sytyttäessään illalla tulet Kauhajoen metsästysseuran Erävalkeat -tilaisuudessa.

- Ajatus erätulista syntyi alkujaan Pohjois-Karjalassa, jossa vuonna 1974 järjestettiin ensimmäisen kerran eräväen keskuudessa tämän tapainen tilaisuus. Vuosien mittaan tilaisuudet ovat saavuttaneet huomattavasti suuren suosion ja erätulien merkitys ja arvo on huomattu jo maamme rajojen ulkopuolellakin.

Metsästys on muuttanut muotoaan. Ennen lähdettiin useankin päivän metsästysreissulle, ja tavoitteena oli saada ravinnonlisää perheelle. Tätä nykyä eränkäynti ei ole enää kenenkään elinehto vaan metsälle lähdetään etsimään elämyksiä yksin, hyvässä kaveriporukassa tai metsästysseurassa. Maassamme on noin 300 000 metsästäjää ja pari miljoonaa kalastuksen harrastajaa.

- Metsästyksellä ja metsästysseurojen toiminnalla on nykyisin suuri merkitys maaseudun elävöittäjänä jasen viihtyisyyden ja houkuttelevuuden lisääjänä. Metsästysseurojen tulee suuntautua tulevaisuudessa entistä enemmän ulospäin.

- Metsästäjät eivät saa unohtaa muita luonnossa liikkujia, kuten luonnonsuojelu- ja ympäristöväkeä, maa- ja metsätaloustuottajia, partiolaisia ja muita retkeilijöitä, suunnistajia ja koiranomistajia. Kaikilla on yhtäläiset oikeutensa elinkeinoihinsa ja harrastuksiinsa.

Lisätietoja:

maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan erityisavustaja Jouni Lind, p. 050 521 3305