Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Panimoalan yhteistyö välttämätöntä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.10.2004 11.58
Puhe -

Korkealaatuisen oluen valmistuksessa tarvitaan koko tuotantoketjun yhteistyötä pellolta panimoon ja myös panimoiden välillä. Alalla on niin vähän toimijoita Suomessa, että yhteistyö on välttämätöntä, eikä sitä ei saa estää kilpailulainsäädännön tulkinnoilla. Näin vaatii maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja, joka puhuu tänä iltana Suomen Panimomestariyhdistyksen 70 -vuotisjuhlassa Helsingissä.

Oluen valmistuksessa laadukas raaka-aine on elinehto, ja suomalainen maataloussektori pyrkii takaamaan maltaaksi soveltuvan raaka-aineen saannin. Kesän sateet aiheuttivat tänä vuonna huolta laadun suhteen, mutta mallasohran laatu ei valkuaispitoisuuden osalta näytä kärsineen mainittavasti. Aikaisempina kesinä huolestuttavan korkealla ollut ohran valkuaispitoisuus, joka on jopa johtanut tarjottujen sopimuserien hylkäämiseen, näyttää tänä vuonna olevan paremmin mallastukseen sopiva. Mallasohraa joudutaan vuosittain myös tuomaan.

Panimoteollisuuden palveluksessa on noin 3000 henkeä, ja panimoteollisuuden ratkaisut vaikuttavat noin 5 000 mallasta viljelevän perheen elämään. Panimoala vaikuttaa kaiken kaikkiaan noin 38 000 suomaisen toimeentuloon, kun mukaan lasketaan kuljetus-, kauppa- ja ravintola-alat. Tällä erikoissektorilla jokainen tarvitsee muita ja kunkin osapuolen tekemät toimenpiteet vaikuttavat toisiinsa.

Mallasohran viljely ja sen myötä kotimaisen maltaan saanti halutaan turvata myös EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa. Mallassektori saa tukiratkaisuissa tarvitsemansa huomion, ministeri lupaa.

Alkoholiverouudistuksen uudelleen kohdennusta voisi ministerin mielestä tarkastella ensi vuoden puolella, ettei kulutus painottuisi väkeviin juomiin. Tänä vuonna olutta on myyty jopa tappiolla. Hintakilpailuun ovat joutuneet lähtemään mukaan useimmat panimot omia markkinaosuuksiaan suojellakseen. Ministeri pitää hyvänä, että panimot ovat nyt heränneet vahvistamaan tuotemerkkejään, mikä hetkeksi unohtui kuluttajien suunnatessa kiinnostuksensa halvimpiin tuotteisiin.

Lisätietoja:

maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan erityisavustaja Jouni Lind, p. 050 521 3305

Juha Korkeaoja