Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja:Puulle löytyy jatkossakin kysyntää

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.10.2005 13.00
Puhe -

Puulla uusiutuvana rakennusmateriaalina ja energialähteenä on kasvava käyttö ja kysyntä.Näin uskoo maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja, joka tänään puhui Satakunnan Puumiehet ry:n 70-vuotisjuhlissa Porissa.

- Puulle löytyy aina uudenlaisia tapoja hyödyntää ja uusia tuotteita kehitetään. Siksi en olisi huolissaan joidenkin teollisuusjohtajien puheista globaaleista ongelmista puun käytön suhteen. Sen sijaan jatkuva haaste liittyy siihen että uudenlaista jalostusta ja tutkimusta tehdään, sanoo Korkeaoja.

Valtioneuvosto teki 17.3.2005 vuoteen 2010 ulottuvan periaatepäätöksen puun käytön ja puurakentamisen edistämisestä. Ylin toimeenpano ja seuranta on täksi hallituskaudeksi nimitetyllä PuuEurooppa-kampanjan johtoryhmällä, joka koostuu lähinnä ministereistä. Yksi jäsen on lisäksi puutuoteteollisuudesta ja yksi puuntuottajien edustaja.

- Tällä ohjelmalla ja sen toimeenpanolla haluan kuvata ja vakuuttaa, että sahaustoiminta ja jatkojalostus ovat tulevaisuudessakin valtiovallan erityisessä varjeluksessa, sanoo ministeri Korkeaoja.

Aiempien yhteiskampanjoiden tulokset ovat olleet hyviä. Puutuotteiden kulutus on meillä nyt selvästi maailman korkeinta tasoa. Puutuoteteollisuuden volyymi ja arvo ovat kasvaneet melkoista vauhtia. Puutuotteiden kotimaan kulutus, ennen muuta rakentamisessa, on mahdollistanut viime vuosien korkeat sahausmäärät ja uusien työpaikkojen luomisen, vaikka vienti ei ole oikein vetänytkään. Ministeri toteaa kuitenkin, että ala ei yleisesti ole mikään kultakaivos tällä hetkellä.

- Yksittäisten yritysten tulos on monesti miinuksen puolella. Kilpailu on kovaa, hän sanoo.

Ministeri uskoo kuitenkin puualan tulevaisuuteen ja toi esille mm. Suomen ilmasto- ja energiastrategian uusimisen.

- Hallitus tuo strategian eduskunnan käsiteltäväksi syyskauden aikana. Tuossa asiakirjassa puun asema on niin ikään vahva. Puu on tehokkain uusiutuva raaka-aine energiatuotannossa ja tästähän koko metsäketju hyötyy.Lisätietoja:

ministeri Korkeaojan erityisavustaja Jouni Lind, puh. 050 521 3305

Juha Korkeaoja