Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Suomen tukeuduttava omiin vahvuuksiinsa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.11.2003 11.50
Puhe -

EU:n laajenemisen ja muun muassa yhteisen valuutan myötä kilpailu EU:n sisämarkkinoilla kiristyy. Tämä koskee myös elintarvikemarkkinoita, sanoo maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja, joka puhui Elintarvikealan osaamiskeskus FoodWesti:n järjestämässä seminaarissa Seinäjoella tänään.

"Jotta voisimme säilyttää tuotannon volyymin ja kilpailukykymme kotimarkkinoilla, meidän on pystyttävä kasvattamaan myös vientiä. On selvää, että korkean kustannustasomme vuoksi, emme voi menestyä massatuotemarkkinoilla. Elintarviketuotannossakin meidän tulee tukeutua vahvuuksiimme, eli puhtaisiin raaka-aineisiin, saumattomasti toimivaan tuo-tantoketjuun ja pitkälle jalostettuihin, korkeaa osaamista edellyttäviin tuotteisiin", Korkeaoja sanoo.

Komission lähtökohta on, että kussakin jäsenmaassa tulisi vahvistaa niitä aloja, joilla on suhteellinen etu. Korkeaoja toteaa, että Suomen tilanne on monessa suhteessa poikkeava, mutta että meidänkin tulisi miettiä vahvuuksiamme EU:n maataloustuotannon kokonaisuuden puitteissa ja pyrkiä vahvistamaan näitä aloja.

Puheessaan Korkeaoja painotti tutkimuksen ja tuotekehityksen roolia elintarviketaloutemme kilpailukyvyn turvaamisessa. Ministeri korostaa TEKES:in Elintarvikkeet ja terveys -ohjelman merkitystäinnovatiivisen toiminnan edistämisessä.

"Suomalainen elintarviketutkimus on korkeaa kansainvälistä tasoa, vaikka tutkimusjärjestelmässä onkin edelleen paljon kehittämismahdollisuuksia. Erityisesti tutkimuksen ja yritys-ten yhteistyö sekä verkostoituminen korostuvat jatkossa, toteaa Korkeaoja.Lisätietoja: ministerin Korkeaojan erityisavustaja Jari Heiniluoma, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040-740 60 03

Juha Korkeaoja