Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Suomi edelläkävijä terveellisten elintarvikkeiden kehittäjänä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 31.8.2005 8.30
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja kiitti suomalaista elintarviketuotantoa vähän rasvaa, sokeria ja suolaa sisältävien sekä terveysvaikutteisten elintarvikkeiden kehittämisestä. Suomessa on EU-tasollakin poikkeuksellisen paljon elintarvikkeita, joita valitsemalla voi noudattaa ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota. Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkisti uudet ravitsemussuositukset tänään Säätytalossa Helsingissä.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja ravitsemussuositusten julkistamistilaisuudessa 31.8.2005

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan alullepanijana ja ensimmäisenä, pitkäaikaisena puheenjohtajana toimi yli 50 vuotta sitten professori Artturi I. Virtanen. Neuvottelukunta on ottanut kantaa kansanravitsemusta koskeviin kysymyksiin, kuten kouluruokailun kehittämiseen 1950-luvulla ja ravitsemustiedon kohentamiseen. Se on tehnyt aloitteita mm. jodin lisäämisestä ruokasuolaan 1950-luvulla ja vuosituhannen vaihteessa D-vitamiinin lisäämisestä nestemäisiin maitovalmisteisiin.

Neuvottelukunnan kausi kestää kolme vuotta kerrallaan. Nimittämisen tekevät yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö siten, että neuvottelukunnan puheenjohtajuus vaihtuu toimikausittain ministeriöiden välillä. Nykyään neuvottelukunta joutuu ravitsemuspuutteen sijaan vastaamaan tilanteeseen, jossa kansalaisten ongelmana on liian runsas energian saanti.

Yhteiset pohjoismaiset ravitsemussuositukset laadittiin jo vuonna 1968. Uusimmat pohjoismaiset suositukset valmisteltiin laajan asiantuntijaryhmän voimin kansainvälistä tutkimustietoa hyödyntäen. Ne hyväksyttiin vuosi sitten pohjoismaisten maa- ja metsätalous-, kalastus- ja elintarvikeministerien kokouksessa. Sen jälkeen lähdettiin valmistelemaan kansallisia suosituksia, jotka nyt ovat valmiit.

Suomeen on laadittu myös kansallinen elintarviketalouden laatustrategia. Sillä kehitetään tuotteiden ja toiminnan laatua sekä varmistetaan laadun säilyminen korkeana. Koko elintarviketalouden kattava yhteistyö, laatuketju pellolta pöytään, on ainutlaatuista maailmassa. Ravitsemuksellinen laatu on tärkeä tekijä kansallisen laatustrategian toteuttamisessa.

-Suomi on terveysvaikutteisten tuotteiden tuotekehityksen edelläkävijä Euroopassa. Meillä on ollut jo kaksi mittavaa Tekesin rahoittamaa elintarvikeohjelmaa ja nyt on alkamassa laaja, Suomen Akatemian rahoittama "Ravitsemus, elintarvikkeet ja terveys" -ohjelma. Myös maa- ja metsätalousministeriö on ollut ja on jatkossakin mukana näissä ohjelmissa, ministeri lupasi.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Jouni Lind, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 160 53302 ja 050 521 3305