Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Suomi haluaa olla edelläkävijä maaseudun kehittämisessä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.1.2005 17.00
Puhe -

Ministeri Korkeaoja puhuu tänään MTK:n tiedotusseminaarissa Köyliössä:

EU on uudistamassa maaseudun kehittämisohjelmia kaudelle 2007-2013. Kevään suuri kysymys on rahoitusvaroista päättäminen. Ministeri Korkeaojan mukaan Suomi on valmistelemassa tulevaa ohjelmakautta edelläkävijöiden joukossa niin, että kansallinen ohjelmamme valmistuu ajoissa ja sille saadaan laaja hyväksyntä.

Euroopan komissio on ehdottanut, että ensin laaditaan yleinen yhteisön maaseudun kehittämisstrategia vuosille 2007 - 2013. Sen pohjalta jäsenvaltiot laatisivat omat strategiansa ja kansalliset ohjelmansa. Maa- ja metsätalousministeriö on jo perustanut maaseudun kehittämisen strategiaryhmän valmistelemaan ohjelmaa. Ministerin mielestä yksi tärkeimpiä tehtäviä on pitää koko Suomi jatkossakin luonnonhaittakorvauksia saavana alueena. Suomen kannalta on parasta, jos tuotanto-olosuhteiden epäsuotuisuuden kriteerit määritellään eurooppalaisista lähtökohdista, ei kansallisesti.

- Koska luonnonhaittakorvaus ja ympäristötuki muodostavat huomattavan osan viljelijöiden tuloista, Suomelle on olennaisen tärkeää turvata maaseudun kehittämisohjelman laajuus ja kattavuus nykyisenlaisena. Muiden maaseudun kehittämistoimenpiteiden laajuus siis riippuu rahoituksen tasosta, huomauttaa Korkeaoja.

Ministeri Korkeaoja on huolissaan viljelijöiden tulokehityksestä, joka on jäänyt jälkeen muihin väestöryhmiin verrattuna. Hallitus tarkastelee maaliskuussa kokonaisvaltaisesti maatalouden tulo- ja kannattavuuskehitystä. Tukijärjestelmien muutosten takia Suomen kaikkien noin 70 000 tilan saamien tukien tasot muuttuvat. Tilojen saama tukien kokonaismäärä kuitenkin kasvaa, ministeri vakuutti.

Tilatuen perusmallista sovittiin komission kanssa viime keväänä, ja mallia hiotaan lähiviikkojen aikana, jotta eduskunta ehtii käsitellä sitä koskevat lait kevään aikana. Suomelle tärkeää kansallista tukea voidaan maksaa jatkossakin maataloutemme turvaamiseksi, mutta tuki ei saa olla enää sidottu tuotantoon ja sen määrään.

Tämän vuoden kansallisia tukia koskevat ratkaisut on tarkoitus hyväksyä tällä viikolla valtioneuvostossa. Niistä saavutettiin tuottajajärjestöjen kanssa yksimielinen neuvottelutulos. Etelän ja pohjoisen Suomen tukisuhteet säilyvät ennallaan.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Jouni Lind, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 53302 ja 050 521 3305

Juha Korkeaoja