Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Suomi otollinen maa luomutuotannolle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.10.2004 14.30
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mukaan suomalainen kasvihuonesektori niin luonnonmukaisessa kuin tavanomaisessakin viljelyssä on voimakkaassa muutosvaiheessa. Uusia tekniikoita kehitetään, kasvivalikoimaa laajennetaan ja ympärivuotinen tuotanto alkaa olla arkipäivää yhä useammassa yrityksessä. Ministeri Korkeaoja puhuu tänään Ikaalisten Luomu Oy:n kasvihuonelaajennuksen vihkiäisissä.

- Suomi on otollinen maa luomutuotannolle, sillä meillä on kiinnitetty paljon huomiota puhtauteen, terveyteen ja laatuun. Myös pitkä talvemme pitää kasvitauteja kurissa.

Ministeri kiitteli Suomessa luotua tuotantomallia, jossa turpeen käyttö yhdessä luonnonmukaisten lannoitteiden ja biologisen kasvinsuojelun kanssa yhdistyy tehokkaaksi ja kannattavaksi kokonaisuudeksi. Kasvihuoneessa kasvatettuja luomuvihanneksia on paremmin saatavilla kuin monia muita luomutuotteita. Ministerin mukaan luomutuotanto on muutenkin vakiinnuttamassa paikkansa yhtenä tärkeänä tuotannonalana. Yli 7 % suomalaisista maatiloista on luomutuotannossa, EU:n alueella luomutuotannon osuus pinta-alasta oli vuonna 2002 noin 3,3 %.

Ministeri pitää luomun kasvun mahdollisuuksia hyvinä. Luomun osuus päivittäisestä ostoskorista on vielä alle 20 % luomutuotteita käyttävällä perheellä. Tällä hetkellä vain noin 1 % elintarvikkeiden kokonaismarkkinoista on luomua.

- Jotta kuluttajien kiinnostus luomuun saadaan kasvamaan, on jatkossa kiinnitettävä entistä enemmän huomiota markkinoinnin lisäämiseen. Luomukasvihuonetuotannolla voidaan kattaa pääosa kotimaisesta kysynnästä, luomutomaatteja ei tarvitse tuoda Hollannista tai Espanjasta. Pitää satsata entistä enemmän luomutiedotukseen, kuluttajat tarvitsevat enemmän tietoa luomun periaatteista ja tavoitteista.

Lisätietoja:

maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan erityisavustaja Jouni Lind, p. 050 521 3305

Juha Korkeaoja