Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Tilatukiuudistuksesta mahdollisuuksia luomutuotannolle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.3.2005 12.05
Puhe -

"Tuotannosta irrotettu tilatuki antaa luomutuotannolle uusia mahdollisuuksia", painotti maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja luomutuottajien seminaarissa 9.3.2005. Luomutuotanto pääsee paremmin samalle tasolle tavanomaisen tuotannon kanssa, mikä parantaa luonnonmukaisten tuotteiden kilpailukykyä.

"EU:n suoraan rahoittama tuki muuttuu entistä enemmän pinta-alaperusteiseksi ja maksetaan tilan kaikille peltohehtaareille. Se soveltuu siten paremmin laajaperäiseen tuotantoon, jossa satotasot ovat pienemmät", kertoi Korkeaoja.

Syksyllä 2004 hallitus päätti määrärahatilanteen takia ympäristötuen sitoumusten jatkamisesta 2 vuodella kokonaan uusien 5-vuotisten sitoumusten sijasta. Jatkettavat sitoumukset säilyvät ennallaan niin ehtojen kuin tukitasojenkin osalta. "Ministeriön tavoitteena on, että ne luomukotieläintilat, jotka ovat jo nyt luomukotieläintarkkailussa, voisivat tehdä uuden ympäristötukisitoumuksen ja päästä uuden lisätoimenpiteen piiriin", painotti Korkeaoja.

Maa- ja metsätalousministeriön asettama luonnonmukaisen elintarviketuotannon yhteistyöryhmä on juuri julkaissut raportin, joka sisältää toimenpide-ehdotuksia luomusektorille. Raportti painottaa, että luomutuotannon edellytykset tulee turvata tukijärjestelmillä. Yhteistyöryhmän mielestä luonnonmukainen elintarviketalous tarvitsee myös entistä vahvempaa yhteistä markkinalähtöistä strategista ajattelua.

"Luomumarkkinoiden toiminta on avainasemassa luomusektorin hengissä pysymiseen. Ilman kehittynyttä tuotannon ja markkinoinnin välistä yhteistyötä, tuotteet joutuvat usein pienen kriittisen massansa vuoksi syrjään", sanoi Korkeaoja.

Suomen luonnonmukaisesti viljelty ala on kansainvälisesti korkea. EU- maista ainoastaan Itävallassa ja Italiassa osuus koko peltoalasta on Suomea korkeampi. Luomuviljellyn pellon osuus koko maan peltoalasta oli vuonna 2004 reilut 7 %.Lisätietoja:

erityisavustaja Jouni Lind, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 160 53302,

050 521 3305

Juha Korkeaoja