Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Tukipolitiikka vakautettu 141- ja LFA-ratkaisujen myötä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2004 14.15
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja arvioi, että EU-maataloustukineuvotteluissa nyt saavutettu ratkaisu on vähintäänkin tyydyttävä ja jopa tähänastisista paras. Yhteenlaskettu kansallinen tuki, eli 141-tuki ja luonnonhaittakorvauksen lisäosa, kasvavat sopimuskaudella 2004-2007. Ministeri puhuu tänään Osuupankkien tilaisuudessa Turun messukeskuksessa.

Ministeri vetoaa sen puolesta, että talven aikana keskusteltaisiin tukipolitiikan lisäksi myös tulevaisuuden kysymyksistä. Niitä ovat maatalousuudistuksen toimeenpano ja maatalouspoliittisen selonteon sisältö. Myös maatalouspoliittisen tulosopimuksen kysymykset nousevat lähiaikoina keskusteluun.

Suomi asetti ministerin mielestä aikoinaan epärealistisia tavoitteita neuvoteltaessa EU:n maatalouspolitiikan uudistamisesta ja 141-ratkaisusta. Suomessa kuviteltiin, että Suomi voi oman harkintansa mukaan maksaa tukikattoon asti kunakin vuonna hyväksi katsomansa määrän kansallisia tukia. Artikla antaa kuitenkin komissiolle täyden päätösvallan asiassa.

- Olisi ollut paikallaan käydä komission kanssa jo ennen tavoitteen asettamista keskusteluja siitä, miten komissio tulkitsee artiklaa. Nämä läksyt oli ainakin lähes kokonaan jätetty tekemättä.

- Aiemmilla neuvottelukerroilla tukitaso on joka kerran alentunut. Siten istuvan hallituksen maatalouspolitiikka ei vain vakauta kansallisten tukien määrää vaan lisää sitä seuraavien vuosien aikana.

Nyt käsillä olevassa LFA-ratkaisussa Suomi ottaa käyttöön maksimaalisesti luonnonhaittakorvauksen eli sitä korotetaan keskimäärin 50 euroa/ha. Pääosa korotuksesta halutaan kohdistaa kotieläinsektorille. Tällaista mallia ei ole millään muulla EU-maalla. Ministeri Korkeaoja on menossa keskiviikkona keskustelemaan tukiratkaisuista komissaari Franz Fischlerin kanssa.

Tukioikeuksista ministeri nosti erikseen esiin vuokrapeltojen tuen määräytymisen. Tukioikeudet on EU-asetukseen mukaan tarkoitettu aktiiviviljelijöille ja tietyissä tapauksissa tukioikeus menee pellon vuokralaiselle. Epäselvissä tapauksissa ministeri neuvoo lisäämään vuokrasopimuksiin määritelmän, miten tukioikeuksien käy tulevaisuudessa. Tuottajajärjestöt auttavat tarvittaessa ja niiltä on saatavissa sopimusmalleja.

Lisätietoja:

maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan erityisavustaja Jouni Lind, p. 050 521 3305