Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Tutkimusyhteistyöllä apua kehitysmaiden ruokahuoltoon

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.10.2006 7.14
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja korostaa tutkimusyhteistyön merkitystä kehitysmaiden auttamisessa. Globaalilla tutkimuksella voidaan Korkeaojan mukaan parhaiten ratkaista globaaleja ongelmia. Korkeaoja puhui tänään YK:n ruokapäivän seminaarissa Helsingissä.

Korkeaojan mielestä maailman nälän puolittamiseksi tarvitaan lisää investointeja maatalouteen, maaseudun kehittämiseen ja maataloustutkimukseen. Korkeaoja huomautti, että YK:n vuosituhattavoitteetkin painottavat elintarviketurvallisuutta, maaseudun kehittämistä ja luonnonvaroja.

Korkeaoja on ylpeä suomalaisesta maataloustutkimuksesta. Tutkimuksella on pitkät perinteet ja se on tuottanut monia innovaatioita, jotka ovat hyödyttäneet viljelijöitä ja koko yhteiskuntaa. Osa tuloksista on onnistuttu hyödyntämään myös kehitysmaissa, esimerkkinä ministeri mainitsi nautakarjarehujen säilöntämenetelmät.

Korkeaoja piti Suomea hyvänä esimerkkinä maasta, jonka elintaso on noussut panostamalla tutkimukseen ja koulutukseen. Sata vuotta sitten Suomi oli Euroopan köyhin ja maaseutuvaltaisin maa, jossa nähtiin nälkää. Nykyisin Suomi on yksi kehittyneimmistä maista maailmassa. Maatalouden tuottavuutta on saatu nostettua systemaattisella tutkimuksella, koulutuksella ja neuvonnalla. Korkeaoja nosti esille myös aktiivisen maaseudun kehittämistyön Suomessa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisavustaja Jouni Lind, p. (09) 160 53302, 050 521 3305