Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Korkeaoja: Vapaaehtoisuus yksi ratkaisu metsänsuojeluun

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.3.2004 14.55
Puhe -

Metsänomistajien ja luonnonsuojelijoiden yhteistyö on tärkeää. Hallitus arvostaakin sitä, että metsätalouden eri intressiryhmät ovat päässeet saman pöydän ääreen kansallisen metsäohjelman toteuttamisessa, sanoi maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja puhuessaan metsiensuojeluseminaarissa Porissa tänään.

-Maa- ja metsätalousministeriö panee suuren painon kansallisen metsäneuvoston työlle ja siinä edustettuina olevia eri tahoja halutaan kuulla politiikkaa arvioitaessa, Korkeaoja sanoi. Samoin alueellisten metsäneuvostojen toiminnan kehittämisessä on paljon mahdollisuuksia.

Korkeaoja pitää Satakunnan luonnonarvokokeilua erityisen positiivisena kokemuksena. Se osoittaa, että metsänomistajat ja luonnonsuojelijat voivat toimia yhdessä myös käytännön tasolla.

-Säännönmukaisesti metsänomistaja ei halua tuhota keskeisiä luonnonarvoja omalla maallaan. Moni on valmis jopa vapaaehtoisesti suojelemaan merkittävät luonnonarvot. Tämä saattaa olla monessa kohteessa paljon tehokkaampi kuin ylhäältä annettu viranomaisten määräys suojeluun.

Puheessaan ministeri painotti myös, että luonnonsuojelun rahoitus on turvattava.

-Luonnonsuojelualueiden hankintaohjelman rahoituksen jatko tulee tänä vuonna hallituksen käsittelyyn. Alkuperäisen suunnitelman rahoituksessa on jääty jo pitemmän aikaa jälkeen, ja tämä on osaltaan haitannut luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä maanomistajien taholla, Korkeaoja totesi.

Lisätietoja:

ministerin erityisavustaja Jari Heiniluoma, maa- ja metsätalousministeriö,

p. 040-740 60 03

Juha Korkeaoja