Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Tiilikainen vahvisti maatalousalan yhteyksiä Iraniin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.3.2016 10.48
Uutinen
FDA:n johtaja Dinarvand ja ministeri Tiilikainen iloisissa tunnelmissa neuvottelujen jälkeen.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen tapasi Teheranissa maatalousministeri Mahmoud Hojjatin, ympäristöalan ja elintarvikkeiden tuontiehdoista vastaavan Elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) johtajan, varaterveysministeri Rasoul Dinarvandin.

Cleantech-alan messujen ja tapaamisten lisäksi ministeri vauhditti maatalouskone- ja elintarvikealan yritysten vientiä avautuville 80 miljoonan ihmisen markkinoille. 

Maatalousala on ollut edelläkävijä kauppapakotteiden jälkeen vahvistuvissa Iranin suhteissa. Maa- ja metsätalousministeriö isännöi Iranin varamaatalousministeri Javadin vierailua keväällä 2014 ja alan yrityksiä kävi maassa osastopäällikkö Risto Artjoen johdolla syksyllä 2015. Hyvän lähtökohdan yhteistyölle antaa ennen pakotteita tehty konekauppa: Sampo-Rosenlewin puimurit ja Valtra-traktorit ovat maassa tunnettuja ja arvostettuja maatalouskoneita. 

Ministeri Tiilikainen ja Iranin maatalousministeri Hojjati. Iran on kuuluisa erinomaisista pistaasipähkinöistään ja sahramista.

Maatalousministerit totesivat tyytyväisenä maiden välisen syvenevän yhteistyön maatalousteknologia-alalla, Iran tulee panostamaan jatkossa vahvasti maatalouden kehittämiseen. Kaupalliselle yhteistyölle on hyvät mahdollisuudet myös elintarvikealalla. FDA:n johtaja Dinarvand totesi, että Iran luokittelee Suomen korkeatasoisen sääntelyn ansiosta luokkaan, jossa tarkastusvaatimuksia tuonnille on muita vähemmän.

Myös yhteistyö kalatalous- ja metsäalalla kiinnostaa iranilaisia. Ministeri Tiilikainen kutsui maatalousministeri Hojjatin myös vierailulle Suomeen. 

Kuvat: Aulikki Hulmi, maa- ja metsätalousministeriö

Muualla verkossa:
Ympäristöministeriön uutinen 3.3. Ministeri Tiilikainen vauhditti cleantech-vientiä Iraniin 
Tiedote matkasta 25.2. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Team Finland -matkalle Iraniin

Ministeri Tiilikainen ja Iranin maatalousministeri Hojjati. 
Iran on kuuluisa erinomaisista pistaasipähkinöistään ja sahramista.

EU ja kansainväliset asiat Kimmo Tiilikainen Ruoka ja maatalous