Hyppää sisältöön
Media

Muuntogeenisten elintarvikkeiden ja rehujen käytön rajoittaminen esillä maatalousneuvostossa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.7.2015 12.12
Tiedote

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Brysselissä maanantaina 13. heinäkuuta uuden puheenjohtajamaan Luxemburgin johdolla. Ministerit pohtivat mm. muuntogeenisten elintarvikkeiden ja rehujen käyttöä, mahdollista koulumaito- ja kouluhedelmäohjelmien yhdistämistä sekä maatalousmarkkinoiden tilannetta. Suomea kokouksessa edustaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Maatalous- ja kalastusneuvosto käy ensimmäisen keskustelunsa komission antamasta tiedonannosta ja ehdotuksesta jäsenvaltioiden mahdollisuudesta rajoittaa muuntogeenisten elintarvikkeiden ja rehujen käyttöä tai kieltää ne alueellaan. Komissio pitää uudelleentarkastelua tarpeellisena, sillä se kokee hankalana nykyisen tilanteen, jossa se on ollut pakotettu päätöksentekoon ilman jäsenvaltioiden enemmistön tukea.

Neuvosto kuulee komission tilannekatsauksen ehdotuksesta koulumaito- ja kouluhedelmäohjelmien yhdistämiseksi. Euroopan Parlamentti on myös muodostanut oman kantansa ehdotukseen, joten parlamentin, komission ja neuvoston väliset neuvottelut alkavat syksyllä.

Ministerit keskustelevat lisäksi komission alustuksen pohjalta maatalousmarkkinoiden tilanteesta. Keskustelussa odotetaan nousevan esille Venäjän elokuulle 2016 jatkamat vastapakotteet elintarvikkeiden tuonnin rajoittamiseksi. Suomen näkökulmasta tilanne erityisesti maitomarkkinoilla jatkuu edelleen hyvin vaikeana ja myös sianliha-alalla markkinatilanne on jo pitkään ollut hyvin huono.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 16 2269