Hyppää sisältöön
Media

Nautaeläinluettelon ylläpitämiseen helpotusta osana byrokratiatalkoita

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.5.2018 15.16
Tiedote

Nautaeläinten tapahtumailmoitusten tekeminen helpottuu. Erillistä nautaeläinluetteloa ei enää tarvitse ylläpitää, jos tekee tapahtumailmoitukset (esim. eläimen syntymä tai poisto) sähköisesti 7 päivän kuluessa suoraan nautarekisteriin. Tähän saakka eläimiä koskevat tapahtumat on pitänyt merkitä nautaeläinluetteloon viimeistään kolmantena päivänä tapahtumasta. Muutos koskee sähköistä rekisteriä hyödyntäviä tiloja, joita on valtaosa tiloista. Lomakkeella ilmoittavia eläintenpitäjiä muutos ei koske.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan muutos on osa hallituksen byrokratiatalkoita.

- Olen norminpurun hengessä yhdessä ministeriön virkamiesten kanssa kiertänyt kenttää ja kuullut viljelijöiden huolia tiukoista eläinten rekisteröintivaatimuksista. Yksi keskeisimmistä on ollut vaatimus ilmoittaa nautojen tapahtumatiedot 3 vuorokauden kuluessa joko tilaluetteloon tai nautarekisteriin.  Olemme selvittäneet asiaa ja arvioineet, että digitalisaatio tälläkin alueella on edennyt paljon ja aika on kypsä sääntöjen muuttamiseksi.

- Tästä vaatimuksesta on myös aiheutunut tarpeettoman paljon sanktioita tiloilla. Nyt tilanne helpottuu selvästi, Leppä sanoo.

Luonnos asetusmuutokseksi lähtee lausunnoille vielä tällä viikolla.  Asetus on tarkoitus saattaa takautuvasti voimaan vuoden 2018 alusta ja se otetaan huomioon kuluvan vuoden valvonnoissa. Ruotsissa on vastikään tehty vastaava muutos.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen, p. 0295162439

Eläinlääkintöylitarkastaja Anssi Welling p. 295162151