Siipikarjan salmonellavalvontaohjelmaa tehostetaan
Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt uuden asetuksen kanojen, broilereiden ja kalkkunoiden salmonellavalvontaohjelmasta. Uusi asetus tulee voimaan 1.1.2007.
Suomi on toteuttanut kansallista salmonellavalvontaohjelmaa vuodesta 1995 lähtien. Valvonnalla halutaan suojella kuluttajaa salmonellatartunnoilta, jotka leviävät eläimistä saatavien elintarvikkeiden välityksellä. Salmonellaa esiintyy suomalaisilla tiloilla erittäin harvoin. Salmonellan esiintyvyys siipikarjassa ja niistä saatavissa tuotteissa halutaan pitää edelleen kansallisen ohjelman tavoitteen mukaisesti alle yhdessä prosentissa.
Uusi asetus ei muuta valvontaohjelman periaatteita. Asetuksella muutetaan ohjelmassa käytettävät näytteenotto- ja tutkimusmenetelmät EU:n uusien salmonella-asetusten vaatimusten mukaisiksi. Uusilla menetelmillä todetaan mahdolliset salmonellatartunnat aiempaakin tehokkaammin.
Tarkempia ohjeita asetuksen käytännön soveltamisesta antaa Elintarviketurvallisuusvirasto.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
eläinlääkintötarkastaja Minna Suokko, puh. (09) 160 52272
eläinlääkintöylitarkastaja Terhi Laaksonen, puh. (09) 160 52782