Suomelle uusia vientimahdollisuuksia Kiinaan
Suomelle on avautunut uusia vientimahdollisuuksia Kiinaan tänään maa- ja metsätalousministeriössä järjestetyssä tilaisuudessa. Kiinan tullin Suomen vierailun yhteydessä allekirjoitetut sopimukset avaavat ovia suomalaisen naudanlihan, maltaan ja sianlihavalmisteiden viennille Kiinan markkinoille.
Allekirjoitetun yhteisymmärryspöytäkirjan myötä Kiina kumosi Suomelle joulukuussa 2001 BSE:n (Bovine Spongiform Encephalopathy) eli nk. hullun lehmän taudin vuoksi asettamansa tuontikiellon. Maa- ja metsätalousministeriö käynnisti hankkeen tuontikiellon kumoamiseksi vuonna 2015 tavoitteena sianlihan viennin mahdollistaminen myös sellaisista teurastamoista, joissa teurastetaan sekä sikaa että nautaa. Tuontikiellon kumoamisen myötä Suomi voi myös aloittaa neuvottelut naudanlihan viennistä Kiinaan.
Suomalaisen maltaan vientiä Kiinaan on valmisteltu vuodesta 2018 lähtien. Maa- ja metsätalousministeriö ja Kiinan tulli pääsivät sopimukseen elintarviketurvallisuutta ja kasvinterveyttä koskevista vientiehdoista kesällä 2023. Sianlihavalmisteiden markkinoillepääsyhanke käynnistettiin 2019 ja vientiehdoista päästiin sopimukseen syyskuussa 2023.
Sianlihaa on Suomesta viety Kiinaan jo vuodesta 2017 ja uuden protokollan myötä voidaan Kiinaan viedä myös jalostettuja sianlihavalmisteita kuten lihapullia, nugetteja, makkaroita ja leikkeleitä. Maltaan ja sianlihavalmisteiden vienti voi alkaa heti, kun protokollassa sovitut vientiehdot on huomioitu tuotannossa ja Kiinan Tulli on hyväksynyt vientilaitokset laitosrekisteriinsä.
Viime vuonna Suomesta vietiin Kiinaan elintarvikkeita 168,3 miljoonan euron arvosta.
Merkittävimmät vientituotteet ovat maitotuotteet ja sianliha. Kiina on Suomen viiden suurimman kauppakumppanin joukossa ja elintarvikkeiden viennissä yksi kärkimaista.
Allekirjoitustilaisuuden tänään avannut maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kiitti Kiinan tullia hyvästä yhteistyöstä ja painotti arvostavansa maa- ja metsätalousministeriön ja Kiinan viranomaisten välisiä pitkäaikaisia ja vakaita suhteita. ”Elintarvikeviennissä on vielä hyödyntämätöntä potentiaalia ja toivon, että voimme yhdessä edistää myös uusien tuotteiden pääsyä Kiinan markkinoille”, ministeri Essayah totesi.
Lisätietoja:
Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio p. +358 295 162 184sähköposti: etunimi.sukunimi@gov.fi