Hyppää sisältöön
Media

Suomen ja Norjan ministerit allekirjoittivat sopimuksen poroaidasta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2014 11.22
Tiedote -

Norjan ja Suomen rajalle rakennetaan uutta poroaitaa. Poroaitasopimuksen allekirjoitti tänään Suomen maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo sekä Norjan maatalous- ja ruokaministeri Sylvi Listhaug.

Uutta aitaa rakennetaan, jotta porot eivät pääsisi vaeltamaan maasta toiseen. Erityisesti Norjasta Tenojoen ja Inarijoen jokilaaksoihin vaeltaneet porot ovat aiheuttaneet viime vuosina paljon vahinkoja. Suomi rakentaa ja ylläpitää aitaa Angelista Vanhalle Karigasniemelle ja Norja Vanhalta Karigasniemeltä Levajoelle. Uudet aidat rakennetaan seuraavan viiden vuoden kuluessa. Aidan rakentamista ja ylläpitoa valvoo poroaitakomissio, jossa on yhteensä kuusi jäsentä, kolme kustakin maasta.

– Suomen ja Norjan yhteistyö ruuan ja luonnonvarojen parissa sujuu jo nyt hyvin. Tämä sopimus parantaa yhteistyötä entisestään, sanoi ministeri Orpo.

Uusi sopimus selkeyttää vahinkojen korvausmenettelyjä. Vahingoista maksetaan yleensä aina täysi korvaus. Jos poro viipyy vieraassa maassa yli seitsemän päivää, myös laidunnuksesta maksetaan korvaus. Korvaukset maksetaan viimeistään vuoden kuluessa vahingoista. Poliisi hoitaa tilanteet, joissa porot siirtyvät vieraan maan puolelle. Jos poroja ei siirry suurta määrää tai vahinko ei muuten ole merkittävä, poronomistajat voivat sopia myös keskenään eläinten kuljettamisesta takaisin kotimaahan.

Seuraavaksi aidoista päättää molempien maiden parlamentit.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Pentti Lähteenoja, p. 0295 162 485