Hyppää sisältöön
Media

Suomen suurin ideafestivaali kutsuu maaseutukeskusteluun ja herättelee päättäjiä Nurmeksessa syyskuussa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.6.2024 7.26
Tiedote
Kuva: Yle / Eva Pursiainen

Maaseutuparlamentti on yhteiskunnallinen tapahtuma, joka kutsuu maaseutujen tulevaisuuden kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset Nurmekseen 26.–28.9.2024. Edellinen, virtuaalitapahtumana järjestetty Maaseutuparlamentti 2021 sai valtaisan suosion ja positiivisen palauteryöpyn.

Maaseutuparlamentin pääosassa ovat ihmiset, yritykset ja yhteisöt, jotka omalla esimerkillään uudistavat maaseutua. Alueellinen tasavertaisuus on tärkeää, sillä paikallislähtöiset ideat tarjoavat parhaimmillaan ratkaisuja koko Suomea koskeviin haasteisiin. Tapahtuman pääteemaa, uudistavaa paikallisenergiaa, tarkastellaan uudistavan yrittäjyyden, arjen ja kulttuurin näkökulmista.

Monipuoliseen ohjelmaan helppo osallistua ympäri Suomen – ilmoittaudu 7.6. alkaen

Kolmipäiväisen hybriditapahtuman ohjelma sisältää muun muassa opinto- ja idearetkiä, puheenvuoroja, rakentavia keskusteluita, työpajoja, miniseminaareja ja karjalaiset pidot. Tapahtuma huipentuu maaseutupoliittisen julkilausumaan, joka muotoillaan tapahtuman aikana.

Maaseutuparlamentin 2024 juontavat Ylen toimittajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén. Moni tuntee Hoikkalan mm. kulttuurimatkailuohjelma Egenlandista, Kulttuuricocktail Livestä ja Puoli seitsemästä. Helsinkiläislähtöinen Hoikkala luonnehtii itseään juuriltaan karjalaiseksi kosmopoliitiksi.
"Suomalaisen maaseudun sydän ovat ihmiset: ne mahtavat tyypit, jotka tekevät hartiavoimin töitä, jotta arki olisi kaikille helpompaa, hauskempaa tai kiehtovampaa."

Aldén on tuttu mm. Yle X3M:sta, Egenlandista ja Strömsöstä. Hän on myös selostanut Oscar-gaalaa ruotsiksi ja toiminut kaksikielisenä chat-juontajana Linnan juhlien yhteydessä. Itä-Uudenmaan Pernajasta (nyk. Loviisa) kotoisin oleva Aldén on kasvanut maaseudulla perunanviljelijän perheessä. "Maaseutu tulee aina edustamaan minulle kotia. Arvostan suuresti Loviisan maaseutua sekä sen rentoa ja ahkeraa meininkiä”, Aldén kertoo.

Maaseutuparlamentti järjestetään paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten toimijoiden yhteisponnistuksena, ja sitä koordinoi maaseutupolitiikan neuvosto MANE. Ilmoittautuminen avautuu 7.6.2024. Osallistuminen on ilmaista.

Tiedustelut ja yhteydenotot:

msp@i2.fi

maaseutuparlamentti.fi 

Maaseutu