Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Suomi ei luovuta maitotukineuvotteluissa

Maa- ja metsätalousministeriö
19.11.2014 11.36
Tiedote -

EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan ilmoitti myöhään eilen illalla Brysselissä, että unioni tukee Venäjän vastapakotteista kärsineitä Viron, Latvian ja Liettuan maidontuottajia yhteensä noin 28 miljoonalla eurolla. Viro saa tukia 6,9 miljoonaa, Latvia 7,7 miljoonaa ja Liettua 14,1 miljoonaa euroa.

Komissaarin ilmoitus on pettymys maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpolle. Hän on virkamiehineen syksyn mittaan aktiivisesti neuvotellut komission kanssa korvauksista Suomen maitoalalle, joka kuukausittain kärsii arviolta kymmenen miljoonan euron tappiot Venäjän-viennin seisahduttua elokuun alkupuolella.

Suomessa tappio ei näy välittömästi tuottajan tilipussissa, koska suurin osa maidosta menee osuuskunnille. Varsinaisen hinnanalennuksen lisäksi tappiot tulevat selvemmin näkymään vielä tänä loppuvuonna, sillä osuuskuntien kyky maksaa vuoden lopussa ns. jälkitiliä tuottajille on selkeästi alentunut kriisin seurauksena.

– Olemme perustelleet sekä henkilökohtaisissa tapaamisissa että viimeksi maanantaina lähettämässämme kirjeessä Suomen maitoalan tuen tarvetta. Tänään soitan taas komissaari Hoganille ja korostan jälleen, että maidon hinta tulee laskemaan lisää Suomessa ja tuen saamisen kriteerit tulevat valitettavasti täyttymään.

Maidon tuottajahinta on laskenut syyskuun 2013 ja syyskuun 2014 välisenä aikana Virossa 27, Latviassa 26, Liettuassa 33 ja Suomessa 11 prosenttia. Hinnanlaskusta on jo keskusteltu komission kanssa ja Orpon mukaan pystytty osoittamaan, että maidon tilityshinnan laskeminen ei näy Suomen luvuissa rakenteellisista syistä, mutta on silti todellista ja jatkuu.

Ministeri Orpo on tänään kello 15.15 median tavattavissa Eduskunnan Valtiosalissa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 162 254
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 162 269
[email protected]

Petteri Orpo
EU