Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Suomi ja Ruotsi syventävät metsäyhteistyötä konferenssissa Hanasaaressa

Maa- ja metsätalousministeriö
17.4.2018 7.27
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö järjestää suomalaisruotsalaisen metsäkonferenssin Espoossa Hanasaaren kulttuurikeskuksessa 17-18. huhtikuuta. Tilaisuuden tarkoituksena on kiittää Ruotsia Suomen 100-vuotislahjasta ja tiivistää Suomen ja Ruotsin yhteistyötä niin tutkimuksessa, innovaatiotoiminnassa kuin metsäpolitiikassa.

Ruotsi lahjoitti Suomelle 100-vuotislahjaksi 12 tutkijatohtorin virkaa kahdeksi vuodeksi metsäntutkimukseen ja metsäteollisuuden uusien prosessien ja tuotteiden tutkimuksen alalle. Hakemuksia Tandem Forest Values -tutkimusohjelmaan on tullut runsaasti ja niitä arvioidaan parhaillaan. Lahjan ansioista maiden välinen metsäyhteistyö tiivistyy entisestään.

Forest Friends Forever -konferenssissa Hanasaaressa 17.-18. huhtikuuta esitellään jo käynnissä olevia yhteistyöhankkeita ja keskustellaan uusista aloitteista, joiden avulla Suomi ja Ruotsi yhdessä voisivat tehostaa metsäbiotalouden innovaatiotoimintaa ja luoda markkinoita metsäbiotalouden uusille tuotteille. Konferenssissa yhteistyöstä kertovat muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT ja sen sisarorganisaatio RISE Research Institutes of Sweden, jotka pyrkivät saamaan toisiaan täydentävän osaamisen ja infrastruktuurit entistä paremmin yhteiskäyttöön.  Tiivistä yhteistyötä tehdään myös Luonnonvarakeskuksen ja Ruotsin maatalousyliopiston välillä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Ruotsin maaseutuministeri Sven-Erik Bucht esiintyvät konferenssissa. Tapahtumaan osallistuu lähes sata metsäalan asiaintuntijaa, päättäjää ja rahoittajaa Suomesta ja Ruotsissa.

Ruotsi ja Suomi ovat Euroopan suurimmat ja tärkeimmät metsämaat, joten suomalaisten ja ruotsalaisten ystävyys ja yhteistyö metsäasioissa kannattaa. Molemmat maat ovat siirtymässä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa, jossa fossiilipohjaisia tuotteita korvataan uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvilla tuotteilla.  Systeemisessä muutoksessa tutkimus- ja kehitystyöllä on aivan keskeinen rooli.  Muutoksella tähdätään kestävään talouskasvuun ja ilmastonmuutoksen hillintään. 

Suomalaisruotsalaisen metsäkonferenssin ohjelma: Finland and Sweden Forest Friends Forever – Finnish-Swedish Forest Conference

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Liisa Saarenmaa, apulaisosastopäällikkö, p. +358 29 516 2429, [email protected]

Biotalous EU ja kansainväliset asiat Jari Leppä Metsät Tutkimus ja kehittäminen