Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Tervetuloa luomutiloille ja kalakohteisiin ensi lauantaina!

Maa- ja metsätalousministeriö
25.8.2014 9.26
Tiedote -

Yhdeksän luomutilaa eri puolilla Suomea avaa ovensa yleisölle 30. elokuuta, jolloin vietetään toista kertaa valtakunnallista Suomen luonnon päivää. Tapahtumaan osallistuvilla luomutiloilla esitellään tilan omaa toimintaa ja kerrotaan, miten luomutuotanto edistää maatalousluonnon monimuotoisuuden säilyttämistä. Luonnonpäivää vietetään myös kahdella joella, jotka on kunnostettu taimenten kodeiksi.

Eläimellisiä elämyksiä ja luomutietoa

Useilla luonnon päivään osallistuvilla luomutiloilla järjestetään oheisohjelmaa: luvassa on esimerkiksi vasikoiden nimeämiskilpailu, viljalajien tunnistuskisa, hevosmetsätyönäytös, paimenkoiranäytös sekä tutustumista perinnelaitumiin.

Moni avoimien ovien päivän luomutila on kotieläintila, joten tarjolla on mieleenpainuvia eläimellisiä elämyksiä: esimerkiksi harvinaisiin kyyttölehmiin pääsee tutustumaan kahdellakin luomutilalla.

Tänä vuonna usealla tapahtumaan osallistuvalla tilalla on paikalla luomutuotannon asiantuntija esittelemässä tuotantotapaa ja sen käytäntöjä. Esimerkiksi Knehtilän tilalla Hyvinkäällä havainnollistetaan luomuviljanviljelyä ja siinä käytettäviä erikoiskoneita apilanurmelle kootulla näytöksellä.

Tapahtumatiloilla on myös pop up -kahviloita tai -grillejä, joista voi ostaa luomuista syötävää pikkunälkään. Tapahtumatiloilla on niin ikään myynnissä luomutuotteita kotiin viemisiksi.

Koskimaisemissa polskii uhanalaisia taimenia

Myös kaloista kiinnostuneille on tarjolla kaksi kiintoisaa kohdetta, jotka on kunnostettu taimenten kutupaikoiksi. Toinen on Vihavuodenkoski Hämeenlinnan Hauholla ja toinen Iitin Pato-oja. Molemmissa kunnostuksista on kiittäminen innokkaita kalojen ystäviä, jotka ovat paikalla kertomassa tekemästään hyvästä työstä. Tiedon lisäksi tarjolla on lämmintä kahvia ja kauniita maisemia.

Kunnostustöiden ansioista erittäin uhanalainen järvitaimen lisääntyy nykyään Vihavuodenkoskessa. Myös Pato-ojassa polskii kymmenensenttisiä taimenia, jotka kuoriutuivat tänä keväänä asetetuista mätirasioista. Jos kaikki menee hyvin, ne palaavat aikanaan takaisin kotipuroonsa kutemaan ja synnyttävät alueelle luontaisen taimenkannan.

Retkikohteiden sijainnit

Kalakohteet Suomen luonnon päivänä 30.8. klo 11–15:
Vihavuodenkoski, Hauho, Vihavuodentie 355
Pato-oja, Iitti, Särkilahdentie 56

Avointen ovien luomutilat Suomen luonnon päivänä 30.8. klo 12–15:
Bosgårdin kartano, Bosgårdintie 68, Porvoo (lihakarjaa)
Juholan tila, Alhojärventie 409, Jämsä (lihakarjaa, viljaa)
Kaarlejoki, Kaarlejoentie 17, Tortinmäki, Turku (kasviksia, marjoja)
Karjatila Karhinen, Paljakantie 3, Polvijärvi (lihakarjaa)
Knehtilän tila, Haapasaarentie 75, Hyvinkää (viljaa)
Laitilanmäen luomutila, Laitilantie 110, Siilinjärvi (kanoja, lihakarjaa)
Tolvilan kartano, Tolvilantie 1, Akaa (lampaita)
Tupalan tila, Vanhatie 239, Huljala, Hämeenkoski (itäsuomenkarjaa)
Vennan tila, Perttelmäentie 1, Turku (lehmiä)

Tilakohtaiset yhteystiedot ja Suomen luonnon päivän ohjelmat löytyvät Luomua ilman muuta -sivustolta.

Suomen luonnon päivän luomutilojen avoimien ovien tapahtuman järjestävät yhteistyössä tilojen kanssa maa- ja metsätalousministeriö, Pro Luomu, Luomuliitto ja MTK. Päivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä viikonloppuna, ja sen ideana on juhlistaa luonnon tuottamaa iloa ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus. Suomen luonnon päivänä monet eri yhteistyötahot järjestävät retkiä ja tapahtumia ympäri maata.

Lisätietoja luomutilakohteista:
maatalousylitarkastaja Leena Seppä, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 029 516 2373
toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry, puh. 040 581 9252
toiminnanjohtaja Elisa Niemi, Luomuliitto ry, puh. 0400 534 003

Lisätietoja kalakohteista:
viestintäjohtaja Pekka Väisänen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 480

Iitti, Pato-oja: Janne Arponen, Aito Taimen ry, p. 050 516 6252 ja kalatalousasiantuntija Vesa Vänninen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, p. 0295 029 095

Hauho, Vihavuodenkoski: kalatalouspäällikkö Jukka Muhonen, Hämeen ELY-keskus, p. 0295 025 077 ja kalastusvastaava Pasi Visakivi, Vihavuosi-yhdistys, p. 040 506 0764