Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto hyväksyi siementuotannon tuen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.6.2007 12.35
Tiedote -

Valtioneuvosto hyväksyi 21.6. nurmi- ja viljakasvien siementuotannon kansallisen tuen jakoperusteet vuodelle 2006. Siementukea maksetaan 73 euroa hehtaarilta tiettyjen viljakasvien ja 220 euroa hehtaarilta tiettyjen nurmikasvien siementuotannolle.

Siementuen maksatus perustuu EU:n siemenasetukseen, jonka tulkinta muuttui vuosien 2005 ja 2006 hakemusten käsittelyn välillä. Siten siementuotannon tukea vuodelta 2006 voidaan myöntää ainoastaan sellaiselle siemenviljalle, jota tuotetaan vain Suomessa. Nurmikasveista tukeen ovat oikeutettuja nurminadan, ruokonadan, puna-apilan, valkoapilan ja englannin raiheinän tietyt lajikkeet. Viljakasveista tukea maksetaan ohran, kauran, vehnän ja rukiin tiettyjen lajikkeiden viljelystä.

Siementukea maksetaan vain sellaisten lajikkeiden tuotannosta, jotka on rekisteröity Suomen kansalliseen kasvilajikeluetteloon ja joista ei ole viljelytarkastuksessa hyväksyttyä alaa vuodelta 2006 muualla kuin Suomessa.

Tukea maksetaan myös lajikkeille, joista ei ole viljelytarkastettua alaa alimmassa siemenluokassa Suomen ulkopuolella tai lajikkeita viljelytetään ulkomailla vain Suomea varten. Tämän tarkastelun seurauksena listalle voitiin lisätä neljä lajiketta aiempaan jakoehdotukseen verrattuna.

Asetuksen liitteessä on lueteltu tukeen oikeuttavat lajikkeet. Kauralajikkeista tukea saavat Aarre, Aslak, Fiia, Kolbu, Lisbeth, Marika, Peppi, Roope, Salo, Suomi, SW Vaasa, Svala, Vali ja Yty. Kevätruislajikkeista hyväksyttiin mukaan Juuso. Syysrukiista tuen piiriin tulivat Elvi, Iivo, Kartano ja Riihi. Kevätvehnälajikkeista tukea saavat Aino, Anniina, Kruunu ja Mahti. Syysvehnistä tukilistalla ovat Rehti ja Urho. Ohralajikkeista mukana ovat Arra, Artturi, Erkki, Gaute, Hankkijan Pokko, Jyvä, Kunnari, Kustaa, Loviisa, Maaren, Olavi, Pilvi, Pohto, Polartop, Tofta, Viivi, Vilde, Viskosa ja Voitto.

Nurminadoista tukeen ovat oikeutettuja Antti, Ilmari, Inkeri ja Kalevi. Ruokonatalajikkeista hyväksyttiin Retu. Puna-apiloista mukana ovat Isomäki, Jesper ja Jokioinen. Valkoapiloista tukea saavat Isokallio ja Jögeva 4. Englannin raiheinistä tukilistalla ovat Riikka ja Svea.

Tehdessään komissiolle vuosia 2007-2010 koskevaa siementukihakemusta maa- ja metsätalousministeriö pyrkii palauttamaan vuonna 2005 käytössä olleen tukilaajuuden.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
jaostopäällikkö Esa Hiiva, p. (09) 1605 2657, 040 733 6225
erityisasiantuntija Ahti Hirvonen, p. (09) 1605 2451, 040 533 8914