Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto päätti maatalouden eräiden korvausten hakemisesta vuonna 2024

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.2.2024 15.27
Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi vuosittain annettavan asetuksen, jolla säädetään muun muassa uusien ympäristösitoumusten- ja sopimusten antamisesta sekä peltoalan hyväksymisestä korvauskelpoiseksi.

Hyväksytyllä asetuksella säädetään ympäristökorvausten, luonnonhaittakorvauksen, luomutuotannon korvausten ja ei- tuotannollisten kosteikkoinvestointien hakemisesta vuonna 2024. Kaikkia EU-osarahoitteisia korvauksia voi hakea vuonna 2024. Viljelijän on mahdollista solmia uusia ympäristösitoumuksia ja -sopimuksia sekä sitoumuksia luomutuotannosta. Lisäksi korvausta myönnetään uusiin kosteikkoinvestointeihin.

Asetuksella säädetään myös korvauskelvottoman alan lisäämisestä korvauskelpoiseen peruslohkoon. Vuonna 2024 korvauskelpoiseen peruslohkoon on mahdollista lisätä pieniä korvauskelvottomia aloja, mikä mahdollistaa peltolohkon muodon parantamisen ja päistehaittojen poistamisen.

Korvauskelpoisuuden osalta vuonna 2025 on tavoitteena toteuttaa malli, jossa vuonna 2024 mahdollisesti vapautuvaa korvauskelpoisuutta jaetaan hallinnon toimesta korvauskelvottomille peltolohkoille kunkin ELY-keskuksen toimialueella. Jako suoritetaan siten, että korvauskelpoisuus lisätään ensin niille peltolohkoille, jotka ovat olleet viljelyssä pisimpään ilman korvauskelpoisuutta. Asiasta säädetään erikseen.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Heini Lehtosalo, p. 029 5162057 
Neuvotteleva virkamies Suvi Ruuska, p. 029 5162248
sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi(at)gov.fi