Hyppää sisältöön
Media

Valtiosihteeri Pekka Pesonen: Kananmuna-alan haasteet ovat myös mahdollisuuksia

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.11.2005 11.15
Puhe -

- Suomen kananmunasektori on suurien haasteiden edessä. Kananmunien ylitarjonta jatkuu ennusteiden mukaan lähivuosina. Lisäksi vuonna 2012 tulevat voimaan uudet EU:n munivia kanoja koskevat hyvinvointimääräykset. Näihin haasteisiin voidaan vastata vain huolellisella tulevan tuotannon suunnittelulla. Tätä suunnitelmallisuutta edellytetään sekä koko tuotannon alalta että yksittäisiltä kananmunia tuottavilta tiloilta. Alan kannalta on erityisen haasteellista kannattavuuden parantaminen ja samanaikaisesti toteutettavien eläinten hyvinvointiin liittyvien investointien läpivieminen, totesi Pekka Pesonen puhuessaan tänään Munakunnan tuottajatapahtumassa Loimaalla.

- Alan tavoitteena on oltava kannattava ja kilpailukykyinen perheviljelmiin perustuva tuotantorakenne, joka mahdollistaa kestävällä tavalla tuotettujen, kuluttajien vaatimuksia vastaavan kananmunien monipuolisen tarjonnan. Näihin vaatimuksiin on pääosin pystytty tähän mennessä jo vastaamaan. Hyvä työ tarvitsee jatkokseen suunnitelman, jolla toteutetaan hallittu siirtyminen EU-direktiivin vaatimukset täyttäviin tuotantomuotoihin vuoden 2012 alusta. Tätä muutostyötä tuetaan erityisesti investointituella, josta neuvotellaan lähikuukausien aikana tuottajajärjestöjen kanssa.

- Kananmuna-alan kannattavuus on jäänyt selvästi jälkeen. Alalla on lähivuosina pelin paikka. Tuleva tuotantotavan muutos ja todennäköinen rakenteen uudistuminen on käytettävä hyväksi. EU on saanut kansainvälisesti arvioiden erittäin edistyksellisen munivien kanojen hyvinvointisäännöstön. Tuottajilla, munia jalostavalla teollisuudella ja kaupalla on hyvä syy odottaa tuotannon parannusten näkymistä myös kuluttajahinnoissa. Kananmunien tuotannon kustannuksia kasvattavat lisäarvotekijät on vietävä markkinahintoihin.

- Suomessa toteutettu turvallisuuden ja tuotannon laadun kehitystyö on saatava näkymään myös kuluttajasuhteessa. Kananmunien puhtaus, jäljitettävyys, koko tuotantoketjun toiminnan laatu sekä hyvä eläintautitilanne ovat jatkossakin suomalaisen kananmunatuotannon kilpailukyvyn perusta, Pesonen totesi.

Lisätietoja:

Valtiosihteeri Pekka Pesonen, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 160 53323 ja 0400 664 840