Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtakunnallinen saaristo-ohjelma 2017 - 2019:
Vapaa-ajan asumisella, matkailulla, etätyöllä ja saaristoruualla elinvoimaa saaristoon

Maa- ja metsätalousministeriö
22.6.2017 10.15 | Julkaistu suomeksi 25.6.2017 klo 11.19
Tiedote

Maatalousministeri Jari Leppä katsoo, että hallitusohjelmaan perustuvat rakennuslainsäädännön muutokset, joilla pyritäänhelpottamaan vapaa-ajan asuntojen muuttamista vakinaisiksi asunnoiksi, ovat hyvin tervetulleita.

- Saariston tulevaa kehitystä tukevat osa-aikaisen ja kokoaikaisen työn ja asumisen kasvu yhdistyneenä työssä käyntiin keskuksissa, matkailun ja elämyselinkeinojen kehitys yhdistyneenä paikalliseen ruoka- ja pienyrityskulttuuriin sekä liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien toimivuus.  Saaristoilla on merkittävät vahvuutensa ja mahdollisuutensa yhdessä maakuntiensa kanssa rakentaa aktiivisesti ja luottavaisesti tulevaisuuttaan, sanoo Leppä.

Saaristoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kososen mukaan on tärkeää, että vastuu saaristopolitiikasta ja saaristolain velvoitteiden toteuttamisesta säilyy jatkossakin maakuntien ja kuntien ohella valtiolla.

- Valtiolla on jatkossakin lainsäädäntö-, budjetti- ja hallinnon ohjausvalta. Esimerkiksi vastuun valtion talousarviossa määriteltävän riittävän erillisrahoituksen myöntämisestä saariston yhteysalusliikenteelle ja yksityistielossien toimivuudesta tulee olla jatkossakin valtiolla, toteaa Kosonen.

Kososen mukaan saaristo-ohjelma toteuttaa saaristolain tavoitteita, tasapainottaa osaltaan aluekehitystä saaristo-, rannikko- ja vesistöalueilla ja hyödyntää saaristoisuutta, merta, järviä, jokia ja rantavyöhykettä aluekehitystekijöinä koko maassa.

Saaristoasiain neuvottelukunnan organisoima saaristo-ohjelma laadittiin vakiintuneeseen tapaan yhteistyössä ministeriöiden, maakuntien, kuntien ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Valtakunnallinen saaristo-ohjelma 2017 - 2019 julkistettiin ja luovutettiin saaristopolitiikasta vastaavalle maatalousministeri Jari Lepälle 20.6.2017 Eduskunnassa. Hankkeen konsulttina toimi Itä-Suomen Yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia.

Ohjelma on saatavilla verkossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-453-952-4.

Lisätietoja:
Saaristoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Jorma Leppänen, maa- ja metsätalousministeriö,
puh. 0400 744 900, jorma.leppanen(at)mmm.fi
Konsultti Petri Kahila, Spatia, puh. 050 411 8445, petri.kahila(at)uef.fi