Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ympäristöstä huolehtimiseen paljon keinoja viljelijöille

Maa- ja metsätalousministeriö
5.11.2014 9.21
Tiedote -

– Maatalouden tukiuudistus tuo viljelijöille entistä paremmat mahdollisuudet jatkaa vastuullista työtään ympäristön hyväksi, korosti maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo tänään tavatessaan viljelijöitä Salossa.

Orpo kertoi, että Itämeren tila on yksi painoalueista maatalouden ympäristötyössä. Uuden Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman ympäristökorvaukset on kohdennettu aiempaa tarkemmin suotuisten vesiensuojeluvaikutusten saavuttamiseksi. Lisäksi maaseutuohjelman varoista on korvamerkitty 6,5 miljoonaa euroa yritys- ja hanketukiin, jotka edistävät ravinteiden kierrätystä erityisesti Saaristomeren valuma-alueella.

Viljelijä voi aiempaa joustavammin valita ympäristökorvaukseen juuri omalle tilalleen sopivimmat toimet. Ympäristötyöllä vaikutetaan niin vesien tilaan kuin luonnon monimuotoisuuteen. Monilla ympäristöteoilla on myös myönteisiä ilmastovaikutuksia.

Maatalouden ympäristöystävällisiin investointeihin tullaan erityisesti panostamaan. Tärkeää on saada kaikki toimijat sitoutumaan ympäristötyöhön, ministeri totesi. Lannan käsittely ja hyödyntäminen on yksi konkreettisista asioista, jotka voidaan tehdä tehokkaammin. – Tutkimustietoa ja kokemuksia on jo runsaasti, nyt on aika levittää ne käytäntöön, Orpo sanoi viitaten ministeriön käynnistämään hankkeeseen Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön.

Maatalouden tukikokonaisuus muuttuu ensi vuoden alussa, mutta sen elementit ovat pitkälti tuttuja. – Oleellisinta on, että pitkäjänteinen ympäristötyö maatiloilla jatkuu, Orpo korosti. Se tuottaa tuloksia, jotka jo alkavat näkyä, vaikka vaikutukset tulevatkin viiveellä.

Ministerin viljelijätapaamisen verkkolähetys on katsottavissa suorana ja myöhemmin taltiointina osoitteessa www.haven.fi/mmm

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 162 254
[email protected]